Mentőszolgálat: működnek az új alapellátási ügyeletek

mentő, koronavírus Illusztráció: Körös Hírcentrum

Az alapellátási ügyeletbe májustól bekapcsolódott vármegyék közül az első héten az orvosok, mentőtisztek és szakdolgozók Békés vármegyében 598, Komárom-Esztergom vármegyében 619 betegnek nyújtottak ügyeleti segítséget – tájékoztatta az Országos Mentőszolgálat kedden az MTI-t.

A közlés szerint a betegek zöme enyhe panaszok miatt maga kereste fel a vármegye valamelyik ügyeleti telephelyét, ugyanakkor Békés vármegyében 60, Komárom-Esztergom vármegyében 46 esetben az ügyeleti kocsi kiküldésével, a beteg lakásán történt a segítségnyújtás. Az esetek többségében az ügyeleti ellátás elegendőnek bizonyult, kórházba utalásra a betegek kevesebb mint 10 százalékánál volt szükség – tették hozzá.

hirdetés

A 1830-as hívószám mindenhol megfelelően működött, az orvosi ügyeletekben ellátottak 15 százaléka gyermek volt – írták. Kitértek arra, hogy az alapellátási ügyeleti rendszer gördülékeny működése érdekében helyenként még szükséges külsős orvosokkal szerződést kötni.

Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén után május 1-jétől Békés és Komárom-Esztergom vármegye is csatlakozott az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszerhez. A hat vármegyében február 1-je óta több mint 38 ezer betegnek nyújtottak segítséget, az ellátás színvonalával kapcsolatban a lakossági visszajelzések pozitívak – olvasható a mentőszolgálat közleményében.

MTI