Letartóztatásban az embercsempészek

Szarvason, közlekedési, kutya harapott, kék, rendőrségi, pénztárcát lopott, drogosok Vésztőn Illusztráció: Pixabay.com

Vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt kezdeményezte a Battonyai Járási Ügyészség két Romániában élő román állampolgár – egy 49 éves és egy 37 éves férfi – letartóztatását, akik anyagi haszonszerzés céljából szándékosan segítséget nyújtottak 10 fő külföldi – 8 fő pakisztáni és 2 fő srí-lankai – állampolgárnak abban, hogy 2023. május 06-ára virradó éjjelen illegálisan, a zöldhatáron keresztül átlépjék a Battonyai Határrendészeti Kirendeltséghez tartozó román-magyar államhatárt.

hirdetés

A két férfi szombatra virradó éjjelen lépett be Magyarország területére a Battonyai Közúti Határátkelőhelyen egy román honosságú mikrobusszal, amelyet a fiatalabb férfi vezetett, majd a határ közelében, külterületen a járműbe felvették a Magyarország területére általuk is tudottan meg nem engedett módon, a zöld határon átlépve bejutott 10 fő külföldi állampolgárt, azért, hogy őket az ország belseje felé szállítsák.

hirdetés

A kisbuszt a Battonyai Határrendészeti Kirendeltség járőrei 2023. május 06-án hajnali 3 óra előtt nem sokkal Mezőhegyesen, a Battonyai úton intézkedés alá vonták, majd a terhelteket és a migráns személyeket előállították. A migráns személyek útját embercsempészek szervezték, akiknek ezért különböző összegeket fizettek, illetve helyeztek letétbe, melyből a gyanúsítottak fejenként 1.500 Euró összegben részesültek volna.

A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója az ügyészség indítványával egyetértve a terheltek letartóztatását a szökés, elrejtőzés veszélye, a bizonyítás veszélyeztetése, valamint a bűnismétlés veszélye miatt 1 hónapra elrendelte – tájékoztatott a Békés Vármegyei Főügyészség.

hirdetés