Ukrán hírszerzés: több mint 150 ezer orosz katona van a dél-ukrajnai megszállt területeken

Mintegy 152 ezer orosz katona tartózkodik a dél-ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyék orosz megszállás alatti részeiben, jelenleg védekezésre rendezkednek be – mondta el Andrij Csernyak, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője hétfőn az RBK-Ukrajina hírportálnak.

“Nem látunk csapatkivonást sem a zaporizzsjai, sem a herszoni régiókból. Igen, vannak bizonyos mozgások, valamit kivisznek, valakit evakuálnak, valamit el akarnak lopni, de valódi csapatkivonást nem látunk” – fogalmazott a szóvivő. Példaként említette a zaporizzsjai atomerőműnek otthont adó Enerhodar városát, ahonnan – mint mondta -, nem vonulnak ki az orosz katonák, csupán kivisznek mindent, amit elloptak: autókat, kórházi felszereléseket, egyebeket mert a harcok kiéleződésére számítanak.

hirdetés

Szavai szerint az orosz erők Zaporizzsja megye megszállt részében védekezésre készülnek, erősítik állasaikat és új erődítményeket építenek. “Az ellenség tudatában van annak, hogy már nincs ereje aktív támadó akcióhoz. Az egyetlen feladat, amivel szembe kell nézniük, a jelenlegi pozícióik megtartása – fejtette ki Csernyak. “Ugyanezeket a folyamatokat figyeljük meg Herszon megye megszállt részén” – tette hozzá.

Vitalij Barabas, a Donyeck megyei Avgyjivka katonai adminisztrációjának vezetője a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz erők rakétacsapást mértek hétfőn a városra, aminek következtében legalább négy helyi lakos – két férfi és két nő – egy óvóhelyen életét vesztette. Az ukrán légierő parancsnoksága hétfői közleményében arról számolt be, hogy a múlt éjszaka megsemmisítettek négy Sahíd kamikaze és egy Orlan típusú orosz drónt az ország keleti részében.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, hétfői összesítése szerint az orosz hadsereg Ukrajnában elszenvedett embervesztesége mintegy 580-nal hozzávetőleg 199 460 főre nőtt. Vasárnap az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett három orosz harckocsit. 21 tüzérségi rendszert és 24 drónt.

MTI