A pálinka, a meggy és a csokoládé hármasa dominál az idei fesztiválon

Gyulai Forrás: Gyulai Pálinkafesztivál hivatalos oldala

Május utolsó hétvégéjén ismét benépesül a fürdővárosi várkert, 26. és 28. között szervezik meg a Gyulai Pálinkafesztivált. Az eseményről annak főszervezőjével, Varga-Bora Tímeával beszélgettünk a Körös Hírcentrum stúdiójában.

hirdetés

Az első, régebbi nevén Kisüsti Pálinka Fesztivált 2000-ben tartották Gyulán, akkor, amikor a pálinka valódi értékét még nem igazán fogadták el az országban. A több mint két évtizede életre hívott fesztivál volt az első, amely felvállalta a magyar pálinka népszerűsítését. Részben ennek köszönhető a pálinka hungarikumi szerepe hazánkban. Gyula lett a pálinka fővárosa, és ebben az évben már a 23. fesztiválnak adhat otthont a város. Számos településen szerveznek pálinkafesztivált, azonban a fürdővárosi a sokrétű szakmai programokkal kiemelkedik ezek közül – árulta el a főszervező.

hirdetés

Az idei esztendő egyik újdonsága lesz, hogy a fesztivál kapcsolódik a Háromváros Kerékpáros Fesztiválhoz, annak az egyik állomása lesz. Ide érkezik a békési csapat, majd innen indulnak tovább Békéscsabára. A túra Békést, Békéscsabát és Gyulát érinti. Emellett újdonság lesz a Főzz és Segíts jótékonysági főzés – emelte ki Varga-Bora Tímea. Ennek teljes bevételét a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány kapja majd. A résztvevő 30 csapat mintegy 1,5 millió forinttal kívánja támogatni a szervezetet, illetve egy online kampány is elindult azzal a céllal, hogy legalább még egyszer ekkora összeget át tudjanak adni az alapítványnak.

A pálinkával foglalkozó szakmai programokra idén is nagy hangsúlyt fektettek a szervezők. A Pálinkák és párlatok mesterfokon című konferencián, illetve a Kétlépcsős kisüsti kontra egylépcsős oszlopos mesterkurzuson pénteken és vasárnap vehetnek részt az érdeklődők. A Hungarikum és afrodiziákum mámoros találkozása mesterkurzus pedig szombaton várja az érdeklődőket. Itt a csokoládé és a pálinka találkozása valósul meg.

A fesztivál kísérőrendezvényeként került meghirdetésre a Brillante – 2023 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny, amelyre magánfőzők, bérfőzetők és kereskedelmi főzdék párlatait várták határon innen és határon túl. A megmérettetés népszerűsége olyannyira töretlen, hogy idén mintegy 1200 minta érkezett, jelentősen túlszárnyalva a tavalyi érdeklődést is.

2023-ban a Brillante mellett egy új versenyt is meghirdettek, a legfinomabb pálinkás bonbont keresték a szervezők. Ezt ugyancsak a minőségi pálinka és a csokoládé találkozása ihlette, és végül összesen 107 tételt neveztek az indulók. Ennek az eredményhirdetése szintén szombaton valósul majd meg.

A rendezvényen „Gazda és a pálinka a konyhában” címmel látványfőzést és kóstoltatást is szerveznek, amely során a pálinka világában ismert és elismert helyi szakembereket kértek fel, hogy Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács vezetésével, illetve a magyar vidéki élet meghatározó szereplőjével közösen egy hazai alapanyagokból és meggy pálinkával készült ételt készítsenek el.

Vasárnap a kisgyermekes családokat is várják különböző programokkal. Történelmi játszóház, kutyás bemutató szintén lesz, illetve ülőfoci-bajnokságra ugyancsak nevezhetnek kicsik és nagyok a fesztivál mindhárom napján. A vasárnapi jótékonysági főzés során elkészült paprikás krumplikat pedig a gyerekek szintén bátran megkóstolhatják – tette hozzá a főszervező.

A pálinka mint főszereplő mellett a színpad is fontos résztvevője a fesztiválnak, amelyen a magyar könnyűzenei élet jeles képviselőit hallhatja majd a közönség. Ahogyan a programban olvasható, 2023-ban többek között Sztojka Tibi, Dj Dominique, Korda György és Balázs Klári, a BSW, a Tankcsapda vagy éppen a Magna Cum Laude is fellép a fesztiválon.

Továbbá Varga-bora Tímea megosztotta, hogy a fesztivál mindhárom napján lesznek olyan időszakok, amikor az érdeklődők jegy váltása nélkül beléphetnek. Pénteken 16 óráig, szombaton 12:30-ig, vasárnap pedig 12 óráig lesz térítésmentes a belépés.

A teljes interjút itt meghallgathatják:

 

A teljes program:
Forrás: Gyulai Pálinkafesztivál hivatalos oldala

hirdetés