Ukrán áramszolgáltató: helyreállították a zaporizzsjai atomerőmű áramellátását

Helyreállították a zaporizzsjai atomerőművet tápláló távvezetéket, így a nukleáris létesítmény az ukrán energiarendszerről kap áramot – közölte hétfőn az Ukrenerho ukrán áramszolgáltató vállalat.

A közlemény szerint az orosz erők reggeli légitámadása ellenére Ukrajna energiarendszere stabilan működik, a megtermelt áram elegendő a fogyasztói igények fedezésére. Ugyanakkor a keleti országrészben, Dnyipro város közelében megrongálódott több nagyfeszültségű vezeték, emiatt leállt a régió egyik nagy teljesítményű erőműve, valamint számos alállomás és elosztórendszer. Emiatt a zaporizzsjai fogyasztóknál átmenetileg nem volt áram, de a szakemberek tartalékrendszerekkel már helyreállították a fogyasztók áramellátását. “Most már elegendő áram áll rendelkezésre a fogyasztói igények fedezésére, de az esti órák egyensúlyának fenntartásához gazdaságos áramfogyasztásra van szükség” – figyelmeztetett a vállalat.

hirdetés

Az Ukrenerho tájékoztatása szerint az újabb orosz légicsapások ellenére éjszaka – amennyiben csökken a lakossági fogyasztás – folytatódik az ukrán áramexport Moldovába és Lengyelországba, és Ukrajna nem szorul árambehozatalra külföldről. Az ukrán energetikai minisztérium arról számolt be, hogy négy ukrajnai régióban, Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk, Donyeck és Herszon megyében voltak helyenként áramkimaradások.

Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes hétfőn a Telegramon azt írta, hogy Bahmut peremvidékén, északon és délen folytatódnak az ádáz harcok a domináns magaslatokért az ukrán és az orosz csapatok között. Maljar szavai szerint vasárnap óta a helyzet nem változott jelentősen a Donyeck megyei városban és környékén. “Az orosz erők támadópotenciálja jelentősen csökkent, az ellenség hatalmas veszteségeket szenvedett, időt nyertünk bizonyos műveletekre, amelyekről később adunk tájékoztatást” – közölte a miniszterhelyettes. Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója arról adott hírt, hogy Sztanyiszlav város orosz ágyúzása közben életét vesztette egy helyi lakos, egy 45 éves férfi.

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó pedig arról tájékoztatott, hogy az elmúlt napban az orosz ágyúzások következtében két civil vesztette életét, és hat sebesült meg a régióban. Az ukrán vezérkar hétfői összesítése szerint az orosz hadsereg már 203 880 katonát vesztett az ukrajnai háborúban, ebből 720-at a legutóbbi összesítés óta. Az ukrán erők vasárnap megsemmisítettek két orosz harckocsit és húsz tüzérségi rendszert is – derül ki a jelentésből.

MTI