Szlovák külügyminiszter: a háború végéig támogatni kell Ukrajnát

Az Európai Unió és a NATO egységesen és szolidárisan kell, hogy támogassa Ukrajnát az orosz agresszióval szemben, mégpedig a háború végéig – jelentette ki Miroslav Wlachovsky új szlovák külügyminiszter csütörtökön Varsóban.

A szlovák diplomácia vezetője a Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel közös sajtóértekezleten szólalt fel a kétoldalú tárgyalások után. A megbeszélés napirendjén szereplő témák közül Wlachovsky kitért az ukrajnai helyzetre és az Ukrajnának nyújtott segítségre.

hirdetés

Felidézte: Szlovákia egyértelműen elítélte az orosz agressziót, és politikai, humanitárius, valamint katonai támogatást nyújt Kijevnek. Ebben az összefüggésben a szlovák külügyminiszter aláhúzta az Európai Unión és a NATO-n belüli egység és szolidaritás szükségességét. Ez a magatartás “nem lankadhat”, a háború végéig támogatni kell Ukrajnát – húzta alá Wlachovsky. Zbigniew Rau úgy értékelte: Szlovákia “változatlanul Lengyelország fontos politikai és gazdasági partnere marad a közép-európai térségben, valamint az uniós színtéren is”.

Utalva a mai geopolitikai kihívásokra, a lengyel külügyminiszter kiemelte a biztonsági és a védelmi együttműködést a lengyel-szlovák viszonylatban, valamint a NATO-n és a Bukaresti Kilencek nevű, az észak-atlanti szövetség kelet- és közép-európai tagjait tömörítő csoportosuláson belül. Említést tett a lengyel-szlovák együttműködésről az infrastrukturális fejlesztések terén is. Miroslav Wlachovsky varsói útja a prágai után a második, miután a szlovák külügyminiszter május 15-én hivatalba lépett.

MTI