Ukrán légvédelmi eszközökre mért csapásokról számolt be az orosz katonai szóvivő

Az ukrán katonai infrastruktúra kulcsfontosságú létesítményeit fedező légvédelmi eszközökre mért csapást az orosz légierő nagy pontosságú, légi indítású, precíziós fegyverekkel – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint a péntekre virradóra végrehajtott csapásban minden kijelölt létesítményt eltaláltak. További részletekre nem tért ki. Konasenkov az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt nap folyamán elszenvedett emberveszteségét mintegy 260 főben nevezte meg. Azt mondta, hogy a leghevesebb harcok Donyeck körzetében, Avgyijivka irányában folytak, Marjinkánál pedig az Ahmat különleges egység folytatta az előrenyomulást. Ezen a frontszakaszon a tábornok szerint több mint félszáz ukrán katona esett el, és itt vált harcképtelenné az elmúlt nap folyamán megsemmisített, amerikai gyártmányú M777-es tarack közül kettő, valamint egy ugyancsak amerikai gyártmányú Paladin önjáró löveg.

hirdetés

A legnagyobb, 150 főt elérő ukrán veszteséget a donyecki régió déli részéből jelentette Konasenkov. A megsemmisített további ukrán katonai objektumok és haditechnikai eszközök között nevezett meg egy lőszerraktárt és egy Szu-25-ös repülőgépet.

Vlagyimir Rogov, a több mint 70 százalékban elcsatolt Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja kijelentette, hogy Kijev a régióban az ellentámadáshoz csapásmérő alakulatot állított fel, amely már csak parancsra vár. Rogov a Komszomolszkaja Pravda rádióállomásnak nyilatkozva azt mondta, hogy az ukrán erők a régióbeli, orosz kézen lévő Bergyanszk kikötőváros elleni pénteki támadást valószínűleg brit Storm Shadow manőverező repülőgépekkel hajtották végre. A támadás következtében a kikötőben kilencen megsebesültek.

MTI