Elbontják az 1904-ben épült Gyulavarsándi hidat

Gyulavarsándi híd bontása / Fotó: KÖVIZIG

Miután veszélyesen megrongálódott, megkezdték az 1904-ben épült Gyulavarsándi híd elbontását.

A Nagyváradi Vízügyi Igazgatóságtól 2023. június 7-én az esti órákban kapott értesítést a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság, miszerint román oldalon, a határszelvény fölött körülbelül 2 km-re lévő Gyulavarsándi híd megrongálódott, a gerendái a folyóba hullottak és a folyó folyásával elindultak Magyarország felé.

hirdetés

Tekintettel arra, hogy a korábbi években volt már példa, hogy ilyen alkalommal a sodródó gerendák, és az azokból kiálló vasak megrongálták a Gyulai duzzasztóművet, ezért azonnal intézkedtek. A duzzasztómű tömlőjéből a vizet kiengedték, a fenéklerürítő műtárgyat megnyitották és megszüntették a duzzasztást. Ezzel egyidejűleg lezárták a Gyulai tápzsilipet.

A mai napon a gyulai duzzasztónál Szabó János a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság és Pásztor Sándor a Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetője arról tájékoztatott, hogy a Nagyváradi Vízügyi Igazgatóság megkezdte az 1904-ben épült Gyulavarsándi híd elbontását. A mederben lévő hídszerkezet közel felét már elbontották, a munka tovább folytatódik. Az úszó hídgerendák és -pallók felfogására ideiglenes uszadék felfogó művet építettek. Az igazgatóság felkészült a Gyulavári hídnál lévő vízkárelhárítási helyen az esetlegesen érkező uszadékok kifogására.

A lehullott csapadék miatt a folyón megnövekedett vízsebesség és vízhozam ellenére a munka mindkét fél részéről szervezetten és hatékonyan zajlik. Az elmúlt napon – a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság részéről – 23 fő vett részt a védekezésben – írja a közlemény.

Gyulavarsándi híd bontása / Fotó: KÖVIZIG
Gyulavarsándi híd bontása / Fotó: KÖVIZIG
Gyulavarsándi híd bontása
Gyulavarsándi híd bontása / Fotó: KÖVIZIG

hirdetés