Hajléktalan férfi lopta meg társát Békéscsabán, vádat emeltek ellene

pénz, forint, gyulán elhagyott pénz Illusztráció: Pixabay.com

Kifosztás bűntette, 3 rendbeli közokirattal visszaélés bűntette és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétsége miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 67 éves büntetett előéletű, többszörös és különös visszaesőnek minősülő, a cselekmény óta letartóztatásban lévő békéscsabai férfi ellen, aki alvás közben fosztotta ki egyik hajléktalantársát.

Az idős férfi 2023. március 10-én, a késő esti órákban lakóhelyén, az egyik békéscsabai hajléktalan szálló társalgó helyiségében egy másik hajléktalan férfi nadrágjának zsebéből – kihasználva azt, hogy a sértett elaludt az egyik asztalnál, és emiatt a bűncselekmény elhárítására képtelen volt – kivette a pénztárcáját, azért, hogy az abban lévő készpénzt jogtalanul eltulajdonítsa.

A pénztárcában közel 79.000.-Ft készpénz volt, valamint a sértett nevére kiállított és közokiratnak minősülő személyazonosító igazolvány, lakcímet igazoló hatósági igazolvány, TAJ kártya, illetőleg a sértett – készpénz-helyettesítő fizetési eszköznek minősülő – bankkártyája. A terhelt a pénztárcát, benne 1.000.-Ft-tal és a személyes iratokkal, a szálló udvarán eldobta, míg a többi készpénzből 51.000.-Ft-ot a szobájában helyezett el, illetve elrejtett. A fennmaradó készpénz sorsa nem derül ki.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában elsődlegesen arra tett indítványt, hogy a bíróság a terhelt letartóztatását az ügydöntő határozatának kihirdetéséig tartsa fenn. Az ügyészség ezen felül indítványt tett arra, hogy a bíróság a férfival szemben végrehajtandó fegyházbüntetést szabjon ki, állapítsa meg, hogy abból a törvény erejénél fogva nem bocsátható feltételes szabadságra, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, az eltűnt készpénz erejéig rendeljen el vagyonelkobzást vele szemben, illetőleg kötelezze őt a nyomozás során felmerült, 170.000.-Ft-ot kitevő bűnügyi költség megfizetésére – tájékoztatta hírportálunkat a Békés Vármegyei Főügyészség.