Eltiltás hatálya alatt, ittasan okozott balesetet egy vésztői férfi

battonyai, állatkínzás Füzesgyarmat ,orosházi, Gyulán, Pénztárcát, rendőrök, Garázdaság, elütötték, lopott mobiltelefont, Online vásárlás, Szeghalmon, őrizetbe, Súlyosan megsérült, külföldi, medgyesegyházi, tűzifát, kábítószert, csorvási, Újkígyóson, Kevermesen, Kétegyházán, kétegyházi, rá akart ijeszteni, Dombiratoson, Békésen, kerékpáros, félmeztelenül, Motoralkatrészeket, Eleken, lopási, Medgyesegyházán, szomszédja, Kondoroson, prostitúcióra, lőkösházi, Levélben, Mezőberényben, Kétegyházán, Füzesgyarmaton, Orosházán, Bélmegyer, Testi sértés, békési, Nagybánhegyesen, Csorváson, személygépkocsinak, gyulai, Körözés, Újkígyóson, parkoló, bejárati, Lőkösháza, gyomaendrődön, segédmotoros, közokirat, Gyulán, fiú, rendszámtáblák, Csanádapácán, Mezőhegyesen, kábítószer, vésztőn, battonya, Bucsán, hamis, balesetnél, Dombegyházán, sérültek, szabálysértés, Körösnagyharsányban, Sarkadon, lopás, Szeghalmon, vágott, Geszten, Szeméremsértés, békési, Békéscsaba, mezőgyánban, Szarvason, gyulán, dobozon, alvó, pszichoaktív, húsdarálót, őrizetbe, Dobozon, eltűnt, kerékpárlopás, lopás, sikkasztás, őrizetbe, ittasan, kábelt, Szájmaszkokkal, közlekedési, Édesanyja, Körösladányban, gerendási, dobozon, szarvasi, internetes, eleken, Budapestet, rongálás, bankkártyával, Eleken, Dévaványán, Őrizetbe, közlekedési, kerékpárt, Kamuton, szalagkorlátnak, nyomravezetői, gádoroson, füzesgyarmaton, körösladányban, lopással, kábítószer, eleken, Garázdaság, Törökszentmiklóson, dobozon, garázsokat, tótkomlóson, 15 éves, Köröstarcsán, szabálysértési, sarkadi, békésen, börtönben, Szabadkígyóson, baleset, tótkomlósi, ittas, nő, telephelyekre, Békéscsabán, idős, zsaroltak, orosházán, békéscsabai, fogolyszökés, orosházi, dobozi, rendőrnap, lopás, magyarbánhegyesi, battonyán, békéscsabán, battonyai, állatkínzás Gerendáson, jogosítvány nélkül vezetett Illusztráció: Pixabay.com

Eltiltás hatálya alatt elkövetett járművezetés bűntette, cserbenhagyás vétsége, ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége, valamint magánlaksértés bűntette miatt – részben a Gyulai Járási Ügyészség, részben a Szeghalmi Járási Ügyészség vádirata alapján – 1 év 3 hónap időtartamú végrehajtandó börtönbüntetésre és 3 év időtartamú közúti járművezetéstől eltiltás büntetésre ítélt nem jogerősen a Szeghalmi Járásbíróság előkészítő ülésén egy 27 éves büntetett előéletű vésztői férfit, aki eltiltás hatálya alatt, ittasan okozott közlekedési balesetet és a helyszínről anélkül távozott, hogy a baleset következményeiről meggyőződött volna.

A férfi ezen felül az egyik éjszaka egy idegen tanya kazánházában éjszakázott, amely miatt, a büntetőügyek egyesítése folytán, szintén ebben az eljárásban kellett bíróság elé állnia. Mivel a férfi a bűncselekményeket egy korábban vele szemben kiszabott, 1 év 3 hónap időtartamú, próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés próbaideje alatt követte el, ezért a bíróság a kiszabott börtönbüntetésen felül elrendelte a korábbi felfüggesztett fogházbüntetés végrehajtását is.

hirdetés

A férfit a Szeghalmi Járásbíróság a 2022. október 14-én jogerőre emelkedett büntetővégzésével ittas járművezetés vétsége és más bűncselekmény miatt 1 év 3 hónap időtartamú, 2 évi próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte és 2 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől. A férfi 2022. november 25-én napközben alkoholt fogyasztott azonban sem ez, sem a bíróság eltiltó végzése nem tartotta vissza attól, hogy az esti órákban egy személygépkocsi volánja mögé üljön és azzal Vésztő lakott területén, a Kinizsi utcában közlekedjen. Haladása során a Kinizsi utca – Vágóhíd utca kereszteződésében ittassága miatt úgy kanyarodott balra, hogy eközben nem biztosított továbbhaladási elsőbbséget a Kinizsi utca úttestjén vele szemből érkező és egyenesen tovább haladni szándékozó személygépkocsinak, s összeütköztek.

Az ütközés után mindkét járművezető kiszállt, szóváltásba keveredtek, majd a terhelt anélkül, hogy a baleset következményeiről, az esetleges sérülésről meggyőződött volna, visszaült a gépkocsiba, a másik gépkocsit kikerülte, majd nagy sebességgel elhajtott. Nem jutott messzire, 200 méter megtétele után, a Vágóhíd utcában ittassága folytán egy ház kerítésének ütközött. A férfi a bűncselekmények elkövetése során közepes fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt. A járművek ütközése következtében személyi sérülés nem történt, de annak reális veszélye fennált. Mindkét személygépkocsi megrongálódott.

A terhelt cselekményével megsértette a KRESZ 4.§ (1) bekezdés a) pontjában foglaltakat, mely szerint járművet az vezethet, aki a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott érvényes engedéllyel rendelkezik, és a járművezetéstől eltiltva nincs; a 4.§ (1) bekezdés c) pontját, amely értelmében járművet az vezethet, akinek a szervezetében nincs szeszesital fogyasztásából származó alkohol; valamint az 58.§ (1) bekezdését, amely előírja, hogy a balesettel érintett jármű vezetője köteles azonnal megállni, s a baleset folytán megsérült vagy veszélybe került személy részére segítséget nyújtani, és az esetleges további balesetek elkerülése érdekében minden tőle telhetőt megtenni.

A férfi 2022. december 26-án, a késő esti órákban ittas állapotban kötekedett, kiabált az édesapjával vésztői közös otthonukban, ezért az apja az éjszaka folyamán kétszer is kihívta a rendőröket. A második alkalommal a rendőrök a férfit megbilincselték és előállították a Szeghalmi Rendőrkapitányság épületébe. Miután éjfél előtt nem sokkal szabadon bocsátották, a férfi gyalogosan elindult Vésztő irányába. 3-4 kilométert ment, amikor elért egy, a 4234. számú út mentén étteremként és panzióként működő tanyát. Mivel nagyon elfáradt, úgy döntött, hogy a szálláshely valamelyik mellékhelyiségében tölti az éjszaka hátralévő részét. Átmászott a nagykapun, majd az üzemeltető tudta és beleegyezése nélkül bement a nyitott állapotban lévő kazánházba. A kazánházban talált alkoholt, abból fogyasztott, majd elaludt. Másnap hajnalban a járőrök ébresztették és ismételten előállították.