Elkezdődött a nyári szünet, ilyenkor még inkább oda kell figyelni a gyermekekre

erzsébet, gyermeknapi, Kiemelt képünk illusztráció! Fotó: Pixabay.com

Véget ért a tanév, elkezdődött a nyári szünidő. A gyermekek egy része otthon, vagy rokonoknál tölti a vakációt, de olyanok is vannak, akik táborba mennek. A biztonságra azonban mindig mindenhol ügyelni kell, ezért hasznos lehet, ha szülők átismételik velük a legfontosabb bűn-és balesetmegelőzési szabályokat.

Elkezdődött a nyári szünet. Ilyenkor még inkább oda kell figyelni a gyermekekre, hiszen a nagyobbak mellett már nem biztos, hogy mindig van szülői felügyelet. Mutassunk nekik jó példát a közlekedésben és tanítsuk meg nekik azt, hogyan tudnak vigyázni magukra és a dolgaikra. Fontos, hogy a gyermekek, a fiatalok mindig mondják el a szüleiknek, hogy mikor, hová mennek, kikkel lesznek együtt és meddig maradnak! Akit nem ismernek, azzal ne álljanak szóba! Gondolják át, milyen képeket, hozzászólásokat tesznek közzé a világhálón, mert onnan véglegesen semmit nem lehet letörölni.

hirdetés

Az internetes alkalmazásokon használt jelszavaikat, kódjaikat ne adják meg másoknak, még a társaiknak se! Pénzt mindig csak annyit vigyenek magukkal, amennyire feltétlenül szükségük lesz. Emellett fontos, hogy a diákok strandoláskor is vigyázzanak személyes dolgaikra. Telefonjaikat, pénztárcáikat még rövid időre se hagyják őrizetlenül! Fontos, hogy minden gyermek ismerje a 112-es segélyhívó számot, mert ha bajban vannak, netán bűncselekmény áldozatai lesznek, vagy baleset történik akkor tudjanak segítséget kérni.

Balesetmegelőzés tekintetében nagyon fontos a szülői példamutatás. Fel kell hívni a figyelmüket arra, hogy mielőtt az úttestre lépnek, nézzek jól körül! Tilos jelzésnél ne menjenek át a zebrán! Villogó zöldnél már nem szabad lelépni a járdáról, meg kell várni az újabb szabadjelzést! Ha zebra van, de közlekedési lámpa nincs, a gyalogos csak akkor induljon el, ha látja, hogy biztonságos távolságból nem jön semmi, vagy a közelben lévő jármű vezetője megadja neki az elsőbbséget. Álló autó, busz, vagy bokor, fa mögül ne szaladjanak ki az útra! Olyan gyalogos-átkelőhelyen, ahol van lámpa, piroson még akkor se menjenek át, ha úgy látják, éppen nem jön semmi. A rendőrség kéri a járművezetőket, hogy ha az úttest szélén kerékpározó gyermeket kerülnek ki, tartsanak nagyobb oldaltávolságot, üdülő övezetekben, strandok, játszóterek környékén pedig fokozott óvatossággal közlekedjenek! Autóban a vezető és az utasok is használják a biztonsági övet, a gyermekek pedig az életkoruknak, magasságuknak megfelelő ülésben, magasítón utazzanak!

Ha kerékpáron visznek kisgyermeket, a kerékpáros gyermekülésnek legyen háttámlája, lábtartója és biztonsági öve. Ügyeljenek arra, hogy láthatóak legyenek! Viseljenek fényvisszaverő mellényt és ajánlott kerékpáros sisakot is használni. A strandolni induló gyermekeket mindig kísérje felnőtt! Olyan helyen, ahol tilos fürödni, ne engedjék, hogy bemenjenek a vízbe! Mondják el nekik, hogy ha nem tudnak jól úszni, gumimatraccal, felfújható játékokba kapaszkodva se menjenek mély vízbe.

 

hirdetés