Prigozsin bejelentette, hogy végigviszi az orosz katonai vezetés megdöntését

Végletekig nőtt a feszültség Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója és az orosz hadsereg között. Moszkvában terrorellenes intézkedéseket hoztak, az orosz fővárosban ellenőrzést vezettek be az utakon szombaton. A Fehér Ház azt közölte, hogy a fejleményekről tájékoztatták az amerikai elnököt. Az orosz tőzsdemutató erőteljesen gyengült.

Jevgenyij Prigozsin Telegram csatornáján pénteken azt állította, hogy egységeit állítólag az orosz hadsereg megtámadta, lőtte, és ezért az ország katonai vezetését okolta és bejelentette, hogy 25 ezer embere megy tisztázni a dolgot. A kijelentés után az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) büntetőeljárást indított fegyveres lázadásra való felbujtás alapján. A védelmi minisztérium hamis információnak nevezte a Wagnert ért állítólagos csapást. Az FSZB Közkapcsolati Központja (DSP) felszólította a katonai magáncég harcosait, hogy ne kövessék Prigozsin parancsait, és vegyék őrizetbe.

hirdetés

Dmitrij Peszkov orosz elnök sajtótitkára azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin elnököt tájékoztatták a Prigozsin körül kialakult helyzetről, és „megteszik a szükséges intézkedéseket”. Peszkov szerint az illetékes minisztériumok és hatóságok folyamatosan tájékoztatják az orosz elnököt azokról a lépésekről, amelyeket Vlagyimir Putyin utasítására egy fegyveres lázadási kísérlettel kapcsolatban hoznak.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) társadalmi kapcsolatokért felelős központja felszólította a Wagner-harcosokat arra, hogy ne kövessék Prigozsin parancsait, és vegyék őrizetbe.

Szergej Szurovikin, az Ukrajna területén harcoló orosz csapatok közös csoportjának parancsnok-helyettese pedig felszólította a Wagnert, hogy az orosz elnök parancsának engedelmeskedjen.

Időközben Prigozsin bejelentette, hogy „végig viszi” az orosz katonai vezetés megdöntését, és hogy Wagner-harcosai átlépték a határt Ukrajnából Oroszországba és blokád alá veszi a Moszkvától mintegy 1200 kilométerre fekvő Don menti Rosztovot, a város katonai létesítményeit pedig már el is foglalta.

MTI