Kábítószert vont ki a rendőrség a piacról egy akció keretében

kábítószert, kokain, drog, Letartóztatták a békéscsabai kokainárust Illusztráció: iStock

Az országos bűnügyi akciósorozat keretében a rendőrség mintegy 300 ezer adag kábítószert vont ki a piacról, amelynek a feketepiaci összértéke közel fél milliárd forint. Az akcióban valamennyi vármegye részt vett.

hirdetés

Az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatóság által elrendelt akció célja az új pszichoaktív anyagokkal, valamint a gyógyszerhamisítással kapcsolatos bűncselekmények felderítése, azok felszámolása és megelőzése, amelynek fókuszába a terjesztői magatartás visszaszorítása került. Az eredményekről a rendőrség 2023. június 26-án számolt be a Készenléti Rendőrség konferenciatermében. A rendőrség kiemelt figyelmet fordított a hátrányos helyzetű települések fokozott ellenőrzésére.

hirdetés

Az ország valamennyi vármegyéjét érintő akciósorozat az elmúlt három hétben zajlott. Ez idő alatt a rendőrség bűnügyi szolgálata 317 ügyben 461 embert hallgatott ki gyanúsítottként. Közülük 125 személyt őrizetbe vettek, 111-nek a letartóztatását, és 5 ember bűnügyi felügyeletét rendelte el a bíróság. A kutatások alkalmával lefoglaltak többek között 820 tő kannabiszt, valamint 55 kg marihuánavirágzatot, 55 kg amfetamin-típusú anyagot. Illetve 2 kg kokaint, közel 20 kg katinon származékot, és 2114 darab ecstasyt. A lefoglalt kábítószerek feketepiaci összértéke közel fél milliárd forint. A nyomozók ezen túl találtak kisebb mennyiségben LSD-t, ketamint, gombát. Valamint illegális gyógyszereket, ezen belül anabolikus szteroidot, fogyasztószert és potenciafokozó szereket is.

A hatékony és összehangolt rajtaütéseknek köszönhetően a rendőrök lefoglaltak közel 112 millió forint összegben készpénzt, 115 millió forintértékben gépkocsit, 51 millió forint értékben ékszert. Míg 1 500 000 forint értékben egyéb vagyontárgy és 174 millió forint értékben ingatlan zár alá vétele történt meg.

Az akcióban 2 542 rendőr vett részt. Munkájukat toxikológus- és vegyészszakértők segítették. Ők a Nemzeti Szakértői és Kutatói Központ (NSZKK) konstruktivitásának köszönhetően több esetben azonos szakértői véleményt adtak. Gyorsítva ezzel a büntetőeljárások menetét. Jól példázza az akció fontosságát és a rendőrség, valamint az NSZKK közötti jó munkakapcsolatot, hogy ilyen jellegű, soron kívüli szakértői véleményeket hetente átlagosan 8 esetben kérnek az eljáró szervek. Most viszont volt olyan nap, hogy egyetlen nap alatt adott ki 8 véleményt a központ.

Az elmúlt három hét nemcsak bűnügyek realizálásáról szólt, hanem a különböző illegális szerhasználatok megelőzéséről is. Az akció a bűnmegelőzésre is fókuszált annak érdekében, hogy a diákok a nyári szünetre fontos útravalót kapjanak. Amíg a nyomozók elfogtak, kutattak, kihallgattak és őrizetbe vettek, addig a bűnmegelőzési területen dolgozó kollégák a kábítószerek és az új pszichoaktív anyagok veszélyeit bemutató előadásaikkal és interaktív projektjeikkel közel 78 ezer embert tudtak személyesen megszólítani.

Országos szinten több mint 300 településen jelentek meg a bűnmegelőzési egységek. A területi szervek mindent megtettek annak érdekében, hogy a jelenségre, annak egészségügyi és büntetőjogi kockázataira felhívják a lakosság figyelmét. A célirányos prevenciónak köszönhetően lehetőség nyílt arra, hogy a szakemberek ne csak általánosságban, hanem részletesen beszéljenek a droghasználat súlyos következményeiről – tájékoztatott a Police.hu.

hirdetés