Az elsőbbségadás életet is menthet

Elsőbbségadás Fotó: Police.hu

Elsőbbségadás elmulasztása miatt sérült meg súlyosan egy nő Békéscsabán. Békés vármegyében ez a szabálysértés vezet a legtöbbször személyi sérüléssel járó közlekedési balesethez, ezért a rendőrség ismét arra kéri a közlekedőket, hogy legyenek figyelmesebbek.

Békéscsabán, a Kisfényesi utca és a Körte sor kereszteződésében 2023. május 24-én 15 óra után néhány perccel egy személygépkocsi vezetője nem adott elsőbbséget egy segédmotoros kerékpárral közlekedő nőnek. A járművek nem ütköztek össze, de a nő elesett, és súlyosan megsérült. Az autós beismerte, hogy bár igyekezett nagyon figyelni, ő volt a hibás. A Békéscsabai Rendőrkapitányság közúti baleset gondatlan okozása vétség miatt eljárást indított ellene. A rendőrök a baleset körülményeinek vizsgálatát befejezték, és az ügy iratait 2023. június 28-án továbbították az ügyészségre.

hirdetés

Az elsőbbségadás elmulasztása Békés vármegyében vezető baleseti ok. Ebben az évben május 31-éig 148 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt a vármegye útjain, és a szerencsétlenségek közel feléhez, 61 balesethez ez a szabálytalanság vezetett. Az ütközések okozói közül kihallgatásukon többen elmondták, hogy nem vették észre vagy csak későn látták meg a másik közlekedőt. Vannak, akik azt is hozzátették, hogy igyekeztek alaposan körülnézni, ennek ellenére történt meg a baj. Ez is mutatja, hogy a közúti közlekedés veszélyes üzem, akár egy pillanatnyi figyelmetlenségnek is súlyos, akár tragikus következménye lehet. A rendőrség ezért ismételten kéri a közlekedőket, hogy tartsák be a szabályokat, kereszteződésekben különösen legyenek óvatosak! Ha tábla nem kötelez megállásra, de ez szükséges ahhoz, hogy alaposan körül tudjanak nézni és szükség esetén eleget tudjanak tenni elsőbbségadási kötelezettségüknek, akkor lassítás helyett inkább álljanak meg!

Forrás: Police.hu