A Munkácsy is kapott ajándékot a Múzeumok Éjszakáján

Fotó: Körös Hírcentrum

A Múzeumok Éjszakája keretében számos eseményre kerülhetett sor a Munkácsy Mihály Múzeumban Békéscsabán. Többek között újabb képzőművészeti alkotásokat kapott ajándékba az intézmény, ezúttal Lóránt János Demeter műveit, egy műgyűjtő támogatásának köszönhetően.

Sokak figyelmét felkeltette az intézmény azzal, hogy az Év Múzeuma címet elnyerte 2022-ben. Többek között Boda József műgyűjtőét is, aki már nem először lepte meg a múzeumot, ezúttal két alkotással. Lóránt János Demeter két képét kapta meg a Munkácsy, ami azért is különleges, mert a művész időszaki kiállítása is megtekinthető jelenleg Békéscsabán. Az átadáskor a művész maga is jelen tudott lenni, ráadásul ő szintén ott tudta meg, mely művei lelnek otthonra a múzeum falai között.

hirdetés

A rendezvényen Boda József kifejtette, sajnos sok Békés vármegyei kötődésű művésztől nem rendelkezik semmilyen alkotással a csabai múzeum. Ezen szeretett volna segíteni, változtatni lehetőségeihez mérten az elmúlt hónapokban.

Dr. Bácsmegi Gábor múzeumigazgató a Múzeumok Éjszakájával kapcsolatban megosztotta, az egész rendezvény nagyon jól sikerült. Rekordot döntött a látogatók száma, minden programelem komoly érdeklődésre tarthatott számot. A tárlatvezetések, szakmai előadások, zenés és táncos programok mind sikerrel zajlottak. Ráadásul a Rejtélyek, sorsok, múmiák című időszaki tárlat zseblámpás tárlatvezetését jó eséllyel megszervezik még az év folyamán, annyira tetszett mindenkinek. A Múzeumok Éjszakáján is két turnus járta végig így a kiállítást.

Természetesen a munka nem áll meg a nyári időszakban sem. Több időszaki kiállítás is lezárult a Múzeumok Éjszakájával, ezek helyett újakat készítenek elő. Már szintén szervezik a nyári tábort, amelynek ezúttal a múzeum épülete lesz a bázisa, innen fedezhetik majd fel a kicsik-nagyok a Munkácsy Negyedet. Továbbá hamarosan Schéner Mihály és Megyeri-Horváth Gábor alkotásai is bemutatkoznak az intézmény falai között. Tehát nem maradnak kultúra nélkül a múzeum rajongói.