A leendő iskolások biztonságos közlekedését segítették elő egy-egy csomaggal

Biztonságosan az iskolába Fotó: Körös Hírcentrum

Biztonságosan az iskolába címmel indított el kampányt a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet, amiből a békéscsabai óvodák sem maradhattak ki.

hirdetés

A közlekedésbiztonsági csomagokat Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, illetve Paláncz György oktatási ügyekért felelős tanácsnok juttatta el a Hajnal Utcai Óvoda nagycsoportos, óvodából ballagó gyerkőceinek. A szabályos közlekedésre nevelés jegyében létrejött program a választókerület többi óvodáját is érinti. Hiszen fontos, hogy a gyermekek minél hamarabb megismerjék a KRESZ szabályait.

hirdetés

Bár a gyerekek többségét autóval viszik óvodába, a járdán ők is közlekednek, vagy akár bicikliznek. Évente több mint 600 olyan közlekedési baleset történik, ami ezt a fiatal korosztályt érinti. Ezért a kampány lényege, hogy minden gyermekhez jusson el az a sok fontos információ, aminek hogy ha a birtokában vannak, akkor reményeink szerint biztonságosabban tudnak közlekedni – jegyezte meg Herczeg Tamás. A balesetek elkerülésének leghatékonyabb módszere a megelőzés, a gyermekek tudatos felkészítése előbb a családdal, később pedig az önálló szabályos közlekedésre. Ehhez pedig nagyban hozzásegítenek a közlekedésbiztonsági csomagok.

A kicsik biztonságos közlekedése tekintetében hatalmas szerepe van a prevenciónak. A csomagban olyan eszközök vannak, amelyekkel elkerülhetik a balesetet. Például tartalmaz láthatósági mellényt, fényvisszaverő hátizsákot és olyan felvilágosító tablókat, amelyeken a szabályos közlekedést mutatják be. Azt, hogy milyen felszerelések szükségesek ahhoz, hogy minél jobban láthassák őket az autósok, illetve a többi közlekedő – ismertette Paláncz György, bemutatva a kiosztott csomagok tartalmát.

A Hajnal-Lenkey-Jázmin Utcai Általános Művelődési Központ intézményvezetője, Szegfű Ferencné kiemelte, az óvodás korú gyermekek rendkívül fogékonyak az új ismeretekre, információkra. Így a KRESZ-szabályokra is. Egész évben figyelnek arra, hogy az udvaron kihelyezzék a táblákat, általuk tanítva az ovisokat az egymásra odafigyelésre. A közlekedésbiztonsági csomagok még nyáron, az iskola megkezdése előtt kiosztásra kerülnek a békéscsabai gyermekek között.

hirdetés