Jól szerepeltek a BM Kano Judo SE versenyzői a nemzetközi megmérettetésen

BM Kano Judo SE, judo sport Horban Artem, Gyáni János edző és Sóczó Rebeka

Nagy mezőny érkezett hétvégén a junior korcsoport idei legfontosabb magyarországi tornájára: öt kontinens huszonhat országának háromszázhatvanhét judósa lépett tatamira a paksi junior Európa-kupán. A Békés Megyei Kano Judo Sportegyesület versenyzői eredményesen szerepeltek a nemzetközi megmérettetésen.

Az egyesület női Héraklész válogatottja, Sóczó Rebeka a verseny egyik legnépesebb súlycsoportjában -70kg-ban állt tatamira. Az egyesület hétszeres országos bajnoka egy technikás győzelmet és egy vereséget követően vígaszágon ment tovább. A visszamérkőzések során wazari értékű dobást követően leszorította izraeli ellenfelét, majd francia versenytársától vereséget szenvedett, így a bronzmérkőzésről egy hajszállal lemaradt. Gyáni János tanítványa végül pontszerző hetedik helyen végzett.

hirdetés

Az egyesület ukrán menekült judokája, Horban Artem férfi -60 kg-ban mérettette meg magát. Szlovák, francia és kazah versenytársait felülmúlva négy győztes mérkőzéssel az elődöntőbe kvalifikálta magát, ahol izraeli riválisával szemben alulmaradt, így bronzéremért küzdhetett tovább. Az éremért folytatott küzdelem során ippon értékű technikát hajtott végre magyar ellenfelén és ezzel felállhatott a nemzetközi dobogó harmadik fokára.

Gyáni János edző következőképp nyilatkozott a versenyzők teljesítményéről: „Nagyon meg vagyok elégedve Rebeka és Artem mai szereplésével. Rebeka nagy reménységem nagyon jó versenyző alkat és határozott judot folytat. A nemzetközi mezőny nagyon erős és ez a pontszerző hetedik hely is csodás eredmény. A hibákat javítjuk és haladunk tovább, az évben még hátravan az első osztályú felnőtt országos bajnokság, ahol bajnoki esélyesként indul. Artemet nagyon tehetséges judosnak tartom és szeretünk együtt dolgozni, az átigazolása is folyamatban van. Habár egyenlőre ukrán színekben versenyzik, odaültem hozzá az edzői székbe, hiszen közel másfél év közös munka után a saját versenyzőmnek érzem és támogatom.”

A nyári szünetben sem pihennek sokat az egyesület fiataljai, több edzőtáborban is részt vesznek a judokák, többek között Csikós László, Sóczó Rebeka, Szentandrászki Gréta, Kara Bence, Petrovszki Márk és Kiss Huba. Bozó Bence Erasmus+ program keretein belül augusztustól számítva egy évig a judo őshazájában, Japánban folytatja tanulmányait és szeretett sportágát.

BM Kano Judo SE, judo sport
Horban Artem (jobbról) a dobogón

hirdetés