Ukrán kormányzók: több ukrajnai régiót ért orosz támadás, áldozatok is vannak

Orosz rakétatámadás érte az észak-ukrajnai Csernyihiv megyét, eltaláltak egy művelődési házat, amelynek egyik alkalmazottja életét vesztette – közölte Vjacseszlav Csausz, a régió kormányzója pénteken a Telegramon.

Hozzátette, hogy még tart a megrongálódott épület romjainak eltakarítása. A délkelet-ukrajnai Zaporizzsja megyében négy ember halt meg, és kettő szenvedett sebesüléseket azt követően, hogy az orosz erők ágyútüzet nyitottak egy infrastrukturális létesítményre – tájékoztatott Jurij Malasko, a régió kormányzója. Kiemelte, hogy az elmúlt nap alatt az orosz hadsereg nyolcvan csapást mért a régió húsz településére, és 33 bejelentés érkezett lakóházak és infrastrukturális létesítmények megsemmisüléséről.

hirdetés

Natalja Humenyuk, az ukrán déli műveleti parancsokság sajtóközpontjának vezetője közölte, hogy az orosz erők nap közben újabb támadást hajtottak végre a dél-ukrajnai Odessza kikötőváros térsége ellen. “Hét különböző osztályú rakétát lőttek ki egy infrastrukturális létesítményre, amelyet eltaláltak. A pusztítás mértékét tisztázni fogjuk, egyelőre nincs információ az áldozatokról.” Oleh Kiper, a megye kormányzója hozzáfűzte, hogy a cél egy fontos infrastrukturális létesítmény volt. Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője később arról tájékoztatott, hogy helyi idő szerint délelőtt 10 órától kezdve az oroszok négy Oniksz típusú robotrepülőgépet lőttek ki Odessza megyére.

Az orosz erők kedd óta minden nap támadást mértek Odesszára – miután hétfőn Oroszország egyoldalúan kilépett a gabonamegállapodásból -, hajnalban is támadták a kikötővárost, ahol ismét gabonatárolókat vettek célba. Odessza azon kikötők egyike, ahonnan Ukrajna a tavaly kötött fekete-tengeri egyezmény keretében gabonát szállított a nemzetközi piacra.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő elnökletével újabb haditanács-ülést tartottak, amelyen elsősorban az ukrajnai kikötők, a gabonatárolók és a szállításhoz szükséges infrastruktúra védelméről tárgyaltak. Az államfő tájékoztatása szerint hozzáfogtak egy intézkedéscsomag előkészítéséhez a gabonafolyosó működésének folytatódása érdekében, a külügyminisztérium pedig erre irányuló diplomáciai lépések kidolgozását kezdte meg. Zelenszkij hozzátette, hogy az ukrán fegyveres erők szoros ellenőrzés alatt tartják az ország északi határát a Wagner orosz zsoldoscsoport Fehéroroszországba érkezése miatt.

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára egy tévéműsorban közölte, hogy az ukrán hadiiparban már gyártanak olyan eszközöket, amelyek megerősítik a kikötői infrastruktúra védelmét az orosz támadásokkal szemben. “Nincs elegendő légvédelmi eszközünk kifejezetten az Oroszország által használt fegyverek egyes típusaival szemben. Az elnök a kikötői infrastruktúra védelmének megerősítését tűzte ki célul. Hadiipari komplexumunk már gyárt ilyen védelmi eszközöket. A közeljövőben szerintem a kikötők védelme erősödni fog” – fogalmazott, kiemelve, hogy ez azonban nem fogja garantálni százszázalékosan a védelmet az orosz támadásokkal szemben. Az ukrán vezérkar legfrissebb, pénteki – becsült – összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 240 ezret. Csütörtökön mintegy 680 orosz katona esett el.

MTI