Aki a mennyei hangokat állítja: Nagy Gyula orgonaépítő és zongorahangoló mester

Nagy Gyula, orgonaépítő és zongorahangoló mester

Agrármérnöknek készült, végül Bartók Béla zongorahangolójának lett a tanítványa, s a zenei hangolás magas szintű művelésére tette fel életét.  Az általa alkalmazott hangolás, amely életpályát és szakmai sikereket adott neki, ma már világszinten hiánycikké vált.

hirdetés

Édesapja, Nagy Sándor hegedűművész volt a Békéscsabai Jókai Színház zenekarában, így nem csoda, hogy 58 évvel ezelőtt a kis Gyula is zenét kezdett tanulni, majd egy évvel később, 9 évesen pedig már fel is lépett egykori tanárnőjével.

hirdetés

A ma sokak által (kortársai és idősebb kollégái közül is) Gyula Bácsinak nevezett köztiszteletben álló mester nagy tudásával, szerénységével és szakmai alázatával mindenkit elvarázsol a környezetében. Fiatalon az egyetemista létet segédmunkára cserélte az egykori Budapesti Orgonagyárban, ahol az orgonaépítő szakmát is kitanulta. Ekkoriban az is kiderült, hogy olyan kiváló hallással rendelkezik, ami tízezer emberből csak egynek adatik meg. Így kezdődött a zongorahangoló karrierje.

Az alázat és tanulás meghozta az eredményét, Rázga József egykori zeneiskolai igazgató hazahívta Békéscsabára, ahol Paulik Pál mesterhangoló kollégája és tanítványa lett, aki Bartók Béla hangolója volt. Pali Bácsi új dimenziókat nyitott számára, általa megtanulta a Johann Sebastian Bach által kidolgozott akusztikus hangolást. Ez ma világszinten óriási érték, hisz egyre kevesebben művelik.

Este és éjjel dolgozik, mikor a város zajai elhalkulnak, és nem keltenek zavaró rezgéseket, hisz a hangolásban a csend alapvető munkakövetelmény.

Nagyjából 130 éve hasonlóan épülnek fel a zongorák, a 88 billentyűs kivitel is ekkor fixálódott. Érdekesség, hogy a felhasznált természetes anyagok miatt a mérnöki pontosságú gyártás ellenére sincs két egyformán szóló zongora, azonban megfelelő szaktudású hangolással így is befolyásolható a hangzás, a szonoritás gazdagság.

Hogyan kell zongora kalapácsfejet akupunktúrával „gyógyítani”, hogy lehet felújítani egy rég megszűnt zongoramárka fennmaradt példányát, és mitől lesz nemes a zongora hangzása? Ezt és egyéb érdekességeket is megtudhatnak a mesterrel rögzített interjúból.

Az interjút itt hallgathatják meg teljes terjedelmében:

 

hirdetés