Erdogan: A fekete-tengeri gabonafolyosó leállítása senkinek sem használ

Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon közölte Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy a fekete-tengeri gabonafolyosó hosszú időn át tartó leállítása senkinek sem használ – tájékoztatott szerdán a török államfői hivatal kommunikációs igazgatósága.

A beszámoló szerint Erdogan a beszélgetés során rámutatott: a legnagyobb kárt a gabonára szoruló, alacsony jövedelemmel rendelkező országok szenvedik el. A török vezető “békehídnak” nevezte az Oroszország által július közepén befagyasztott kezdeményezést, és leszögezte: továbbra is komoly diplomáciai erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy az ukrán gabonaexport folytatódjon. A török államfői hivatal egyúttal közölte: a két politikus megállapodott arról, hogy Putyin Törökországba látogat.

hirdetés

A Kreml ismertetése szerint Putyin jelezte Erdogannak, hogy Moszkva kész visszatérni az egyezményhez, amint a Nyugat teljesíti Oroszország saját gabonaexportjával kapcsolatos kötelezettségeit. Hozzátették: amennyiben egyáltalán nincs előrelépés a szerződés Oroszországra vonatkozó részének teljesítése terén, a megállapodás további meghosszabbítása minden értelmét elveszti. A török elnök a közelmúltban meggyőződését fejezte ki, hogy Moszkva vissza fog térni a gabonaegyezményhez. Erdogan július második felében jelezte: Putyinnal “körbejárják” a témát, és meggyőződése, hogy rövidesen biztosítják az ukrán gabonaexport folytatását.

Oroszország és Ukrajna tavaly júliusban Isztambulban írta alá a szerződést az ENSZ és Törökország közvetítésével. Az egyezség lehetővé tette, hogy Ukrajna mintegy 33 millió tonna gabonát és más élelmiszert adjon el az orosz-ukrán háború ellenére.

Moszkva azonban bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg a korábban kétszer megújított, de július 17-én éjfélkor ismét lejáró megállapodást, azzal vádolva a Nyugatot, hogy akadályozza Oroszország saját gabona- és műtrágyaexportját, amely szintén az egyezség része. Egyben azt állította, hogy nem valósul meg az egyezmény kimondott célja, amely lehetővé teszi a gabonafélék szállítását a nélkülöző országokba. Mind Oroszország, mind Ukrajna a világ vezető gabonaexportőrei közé tartozik.

MTI

hirdetés