Orosz támadás ért több ukrán megyét, többen meghaltak

Az orosz erők ágyútüzet zúdítottak a kelet-ukrajnai Harkiv megye egyik településére, aminek következtében az eddigi információk szerint két helyi lakos életét vesztette, és hárman megsérültek – hozta nyilvánosságra hétfőn Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője.

Jermak tájékoztatása szerint a Kupjanszk közelében fekvő Kucserivka faluban az oroszok eltaláltak egy családi házat, ez a támadás követelte az áldozatokat. Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója közölte, hogy a harcok Kupjanszk térségében folytatódnak. “Az elmúlt nap folyamán hadseregünk visszavert egy ellenséges támadást Petropavlivkától keletre. A megszállók veszteséggel vonultak vissza” – írta a Telegramon.

hirdetés

A déli Herszon megyeszékhelyt hétfőre virradó éjjel érte orosz támadás – közölte Olekszandr Prokugyin megyei kormányzó. Az orosz erők a közlés szerint eltaláltak egy kilencemeletes lakóházat, a támadásban egy ember életét vesztette, és 12-en megsérültek. “Nehéz éjszakája volt Herszonnak. Az orosz hadsereg ismét tűzzel borította be Herszon lakosainak házait a város központi részén” – fogalmazott a kormányzó a Telegramon.

Az Ukrainszka Pravda hírportál helyi kormányzók beszámolóiból készített összefoglalójában arról adott hírt, hogy a délkeleti országrészben fekvő Zaporizzsja megyét változatlanul hevesen támadja az orosz hadsereg, az elmúlt napban 24 településre 69-szer nyitottak tüzet. A Donyec-medencében lévő luhanszki régióban pedig földig rombolták a novoljubivkai hidat. Áldozatokról nem érkezett jelentés. Andrij Jermak arról is beszámolt, hogy az ukrán fegyveres erők további 22 katonája tért vissza orosz fogságból. Arra nem tért ki, hogy Kijev hány orosz hadifoglyot adott át cserébe. Dmitro Lubinec, az ukrán parlament emberi jogi biztosa hozzátette, hogy a szabadon bocsátottak között vannak sebesültek is. Közölte, hogy mostanáig 2598 ukrán tért haza orosz fogságból, és ez volt a 48. sikeresen lezárult csere az orosz oldallal.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a Telegramon azt közölte, hogy őrizetbe vettek egy nőt, aki oroszok légicsapását segítette a déli mikolajivi régió ellen Volodimir Zelenszkij elnök látogatása alatt. “A biztonsági szolgálat őrizetbe vette az orosz különleges szolgálatok egyik besúgóját, aki Ukrajna elnökének nemrégiben Nikolaev régióba tett munkalátogatásának előestéjén hírszerzési információkat gyűjtött a tervezett útról. A gyanúsított mindenekelőtt megpróbálta megállapítani az államfő utazásának hozzávetőleges idejét és helyszíneinek listáját a régióban” – írta közleményében az SZBU. A biztonsági szolgálat munkatársai őrizetbe vették az elkövetőt, miközben megpróbálta átadni a hírszerzési információkat megbízóinak.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, hétfői összesítése szerint az orosz hadsereg Ukrajnában az elmúlt napban mintegy 540 főt veszített, ezzel teljes embervesztesége meghaladta a 250 ezret. Az ukrán erők vasárnap megsemmisítettek egyebek mellett hét harckocsit, 12 tüzérségi rendszert és 28 drónt.

MTI