Varga Anikó láncfűrészt ragadott, majd belevágott a művészetbe

Varga Anikó, Békési szobrász, láncfűrész szobrász

Lehet, hogy valakinek csak egy kivágásra ítélt fa, vagy egy farönk, Varga Anikó azonban lehetőségek tárházát látja bennük, hiszen a békési alkotó másfél évvel ezelőtt láncfűrészt ragadott, és fából szobrokat kezdett faragni.

Varga Anikó 20 éven keresztül portrék készítésével foglalkozott, ám egy családi tragédia miatt fűrészt ragadott, és elkezdett fából szobrokat faragni. A fafaragás nem volt idegen számára, korábban már látott róla videókat, viszont ez volt az első alkalom, hogy ő is kipróbálta. Több nap kemény munkát követően, egy maci lett a végeredmény. A munka fizikai része, és maga az alkotás folyamata segített Anikónak, hogy elkezdje feldolgozni az őt ért válságokat.

hirdetés

Mindez másfél évvel ezelőtt történt, ez idő alatt pedig sikerült még jobban elsajátítania, teljes mértékben autodidakta módon, a fafaragás rejtélyeit. A maci mellett többek között teknőst, farkast és baglyot is faragott már, hiszen Anikó számára nagyon kedvesek az erdő, a vadon állatai.

Munkájára sokan felfigyeltek, nemrégiben még táborokban is tartott gyerekeknek fafaragós bemutatókat, először Debrecenben, majd Sajóvelezden. Jelenleg pedig a békési Madzagfalvi Napokra készíti első olyan szobrát, ami nemcsak díszként, hanem használati tárgyként is funkcionál.

A kezdetekről, az alkotási folyamatról és Anikó jövőbeli terveiről is beszélgettünk a vele készült interjú során, melyet teljes terjedelmében itt hallgathat meg: