Illegálisan tartott egzotikus madarakat tanyáján egy gyulai férfi

védett madarak Gyulán Fotó: Police.hu

A Gyulai Járási Ügyészség természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat és vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt egy 56 éves büntetlen előéletű gyulai férfival szemben, aki a tanyáján számos egzotikus madarat tartott kedvtelésből, de illegálisan.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda és a Békés Vármegyei Kormányhivatal szakhatóságának munkatársai 2021. július 01-én tartottak hatósági ellenőrzést, illetőleg kutatást a férfi Gyula külterületén található tanyáján. Ekkor a férfi a lakóépületben, valamint az arra kialakított belső madár röpdékben, illetve külső szabad kifutókon számos egzotikus madarat tartott bejelentés nélkül. A helyszínen 17 jákópapagájt, 2 sárgavállú, 3 zöldszárnyú, 1 kék-sárga és egy hibrid ara papagájt, 6 nemespapagájt, 4 Salamon kakadut, 3 fehérbóbitás kakadut és 12 nandut találtak, amelyek vonatkozásában a férfi a bejelentési kötelezettségét szándékosan elmulasztotta

hirdetés

. A veszélyeztetett vadon élő állatfajok kereskedelmét szabályozó kormányrendelet értelmében az ilyen példányok birtokosa az illetékes területi természetvédelmi hatósághoz köteles bejelenteni az egyes példányok megszerzését, tartását, az ország területére történő behozatalát és az ország területéről történő kivitelét, elidegenítését, elhullását, megsemmisülését, tartási helyének megváltoztatását, megjelölését, újrajelölését, valamint szaporulatát is.

A férfi – azon túl, hogy bejelentési kötelezettségének nem tett eleget – a felsorolt madarak eredetét sem tudta igazolni a jogszabályban előírt származási igazolással, tenyésztői bizonylattal, illetve EU-bizonylattal, holott a jogszabály értelmében ezek nélkül tilos a bejelentésköteles példányok tartása, kivitele, eladásra való felkínálása és eladása.

Az illegálisan tartott madarakat a Békés Vármegyei Kormányhivatal zár alá vette, majd elkobozta, és azok a Szegedi Vadasparkba kerültek.