Elsőbbségadás elmulasztása okozta a súlyos balesetet Békéscsabán

nem adott elsőbbséget, Békéscsabai súlyos baleset Fotó: katasztrófavédelem

Közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabására tett indítványt egy 50 éves büntetlen előéletű békéscsabai férfival szemben, aki úgy okozott súlyos sérüléssel járó balesetet, hogy nem adott elsőbbséget.

A férfi 2023. március 29-én, a délutáni órákban a tulajdonát képező tehergépkocsit vezetve közlekedett Békéscsaba lakott területén a Batsányi utcán a Szegfű utca felől az Egység utca irányába. Haladása során a Batsányi utca és az Egység utca kereszteződésében a kihelyezett „Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtábla utasítása ellenére nem biztosított elhaladási elsőbbséget az Egység utcán közlekedő személygépkocsinak, melynek következtében összeütköztek. A baleset során a vétlen gépkocsi jobb oldali első utasa 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket, míg a terhelt 8 napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett.

hirdetés

A terhelt a cselekményével megszegte a KRESZ 28. § (2) bekezdés b) pontjában foglaltakat, amely szerint a másik jármű érkezési irányától függetlenül elsőbbséget kell adni az útkereszteződésben az olyan útról érkező járművel, amelyen az útkereszteződés előtt „Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtábla van, a keresztező útról érkező jármű részére.

nem adott elsőbbséget, Békéscsabai súlyos baleset
Fotó: katasztrófavédelem
nem adott elsőbbséget, Békéscsabai súlyos baleset
Fotó: katasztrófavédelem