Ukrán elnök: a területek elaknásítása okoz komoly nehézséget az ukrán ellentámadásban

Ukrajna ellentámadása fokozatosan halad előre, bár ez nagyon nehéz, mivel az orosz megszállók sűrűn aláaknázták a területeket – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újságírói kérdésre válaszolva, Petteri Orpo finn miniszterelnökkel szerdán Kijevben tartott közös sajtótájékoztatóján.

Az ukrán államfő szavai szerint az orosz csapatok több ezer aknát hagynak maguk után. Hangsúlyozta: a hadseregtől folyton azt a tájékoztatást kapja, hogy előrenyomulnak, “kis mértékben, de az irány jó”.

hirdetés

Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzáfűzte: kedden az ukrán védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a 47. ukrán dandár benyomult a Zaporizzsja megyében lévő Robotine faluba, és megszervezte a civilek evakuálását. Az orosz erők azonban tüzérséggel lövik a falut. Augusztus 16-án hivatalosan is megerősítették, hogy az ukrán fegyveres erők visszavették a donyecki régióban található Urozsajne települést.

Zelenszkij a sajtótájékoztatón arra a kérdésre válaszolva, hogy mekkora valószínűséggel menesztik fel Olekszij Reznyikov védelmi minisztert, leszögezte: a személyi döntéseket akkor tudja majd kommentálni, amikor aláírja a vonatkozó rendeleteket. “Csakis a vonatkozó rendeletek aláírása után állok készen véleményt nyilvánítani a személyi döntésekről” – fogalmazott az államfő.

MTI

hirdetés