A szépség és a harmóniák festője a magyar Alföldtől Kaliforniáig: Simon-Mazula Tibor

2013-ban végzett San Franciscó-i Művészeti Akadémia rajz-festészet szakán, ahol szépművészeti mesterdiplomát szerzett. Művészeti vezetőként az Egyesült Arab Emirátusok megbízásából felhőkarcolók eladásához készített 3D-s épületvizualizációkat csapatával Dubajban.

Ahogy Kohán György ráérzett a mexikói muralisták monumentalista művészetének lényegére, úgy érzi Kalifornia multikulturális rezgéseit Simon-Mazula Tibor: az Alföld agyagos talaján át. San Franciscóban elmélyült a népszerű absztrakt expresszionista ábrázolás helyett a figuralitást előtérbe helyező amerikai festészeti iskola, a Bay Area Figurativ Movement tagjainak művészetében. Elmer Bischoff lírai hangulatú hétköznapi jelenetei, vagy Richard Diebenkorn fényben tündöklő amerikai tájai épp annyira szerethetőek, mint a magyar Alföld. A művész megérezte amerikai művészeti iskola festőinek gyökerei és a saját Alföldi gyökerei közti kapcsolatot és általa a művészet egyetemességét.

hirdetés

Tibor első végzettségként matematika-rajz szakos tanári oklevelet szerzett, és nem fél alkalmazni a geometriát a művészetében. Képeinek struktúrája és különleges anyagai éltetik, vagy megtörik a harmóniát, az érzelmek gazdag skáláját felvonultatva. Ahogy a művészek általában, ő sem szereti a beskatulyázást, bár ezt a feladatot inkább az utána jövő nemzedék művészettörténészeire bízza…

2013 feltörekvő művésze-díjban részesült a San Franciscó-i Művészeti Akadémián, ami által látványos, két hónapos kiállítása nyílt San Francisco belvárosában. 2015-ben a Marin Kortárs Művészeti Múzeum a San Francisco-öböl környékének feltörekvő művésze-díjat (Emerging Artists of the Bay Area) adományozta számára.  2016-ban kiállított Miami Beach-en a Miami SCOOPE művészeti vásáron, ahova a Bombay Sapphire Artisan Series művészeti verseny egyik győzteseként kapott meghívást. Visszatérő résztvevője a tajvani ART TAIPEI művészeti vásárnak, és olyan hírességek vásároltak az alkotásaiból, mint az amerikai író és költő, Jack Hirschman.

A művészeket és galériákat online tömörítő TheArtList szerkesztői 2017 szeptemberében a hónap művészének választották.

Felesége, Diána inspirációt, múzsát és komplementer lelki társat jelent számára, aki éppúgy elkíséri őt a hihetetlen szakmai sikerek idején, mint az esetleges hullámvölgyek szakaszában.

Az interjúban hallhatnak a művész gazdag életútjának állomásairól, sikereiről, nehézségeiről, az újrakezdés jelentőségéről, de azt is megtudhatják, hogy milyen ismeretségeket szerzett a tengerentúlon.