Legyünk gyanakvóak, hogy ne váljunk internetes csalások áldozatává!

rendőrség, Békés Megyei Rendőr-főkapitányság, emelkedett a rendvédelmi dolgozók bére Fotó: Körös Hírcentrum

Az internetes csalások száma és módszerei az elmúlt években megszaporodtak; a fizetés körüli csalásoktól, a hamisított termékek árusításán át egészen az orgazdaságig terjedhet az elkövetők tevékenysége.

A Magyar Rendőrség, köztük a Békés Vármegyei Rendőr-Főkapitányság, rengeteg erőt fektet abba, hogy a lakossághoz eljuttassák a bűnmegelőzési tájékoztatókat, ám ennek ellenére is folyamatosan kapnak bejelentéseket az áldozatoktól.

hirdetés

Dr. Szombati Andrea rendőr őrnagy a Békés Vármegyei Rendőr-Főkapitányság szóvivője valós eseteken keresztül példázza milyen változatos, újabb és újabb csalási módszereket alkalmaznak az elkövetők. Például a bizalmi, szerelmi kapcsolatra épülő megtévesztés vagy a hamis nyereményjátékkal kecsegtető kérdőív kitöltése. Mindkét esetben a banki adatok megszerzése áll a központban, így több százezer vagy akár több millió forintot tulajdonítanak el a mit sem sejtő személy számlájáról.

A rendőr őrnagy ilyen és ehhez hasonló esetekről, illetve a különböző megelőzési módszerekről számolt be, a vele készített interjú teljes terjedelmében itt hallgatható meg: