Sikeresen zárult a Zöld Őr Program első éve

Zöld Őr Fotó: Körös Hírcentrum

A következő tanévben még több gyermek ismerheti meg Zénót, a méhecskét, és rajta keresztül a Zöld Őr Környezetvédelmi Programot.

2020-ban a Nemzeti Alaptanterv megváltoztatása során eltörölték a környezetismeretet az első és második osztályos gyerekek tanrendjéből. Az új tanterv szerint ezt a tudásanyagot a magyar nyelv és irodalom órába kell beintegrálni. Szarka Anita, a Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola pedagógusa pontosan ezt a problémát szerette volna áthidalni. Ezért hozta létre a Zöld Őr Környezetvédelmi Programot.

hirdetés

A program azonban nem az általános iskolás diákokat, hanem az óvodás korosztályt célozza meg. A gyerekek így minél hamarabb megismerkedhetnek a környezettudatos életmóddal. A szemléletformálást Zénó, a méhecske segíti. Ő a főszereplője annak a munkafüzetnek, melyet Szarka Anita két óvodapedagógussal közösen alkotott meg. A füzet a környezetvédelem jeles napjai köré épült, játékosan tanítva a gyerekeket ebben a témában.

A szemléletformáló program a 2022/2023-as nevelési évben indult el. Bevonva a négy békéscsabai zöld óvodát – a Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvodát, a Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvoda Telephelyet, a Lencsési Óvoda Lencsési Úti Telephelyet, a Szigligeti Utcai és Kazinczy-Lakótelepi Óvodát. Ezek az intézmények térítésmentesen, a Békéscsabai Önkormányzat támogatásával kapták meg a füzeteket. Emellett négy másik Békés vármegyei óvoda is csatlakozott a mozgalomhoz. Így összesen több, mint 200 nagycsoportoshoz jutott el a Zöld Őr Képző könyv.

„Ez az óvodából az iskolába átívelő program, ami a környezeti nevelésen kívül ezt az átmenetet is hivatott megkönnyíteni. A cél az volt, hogy megszülessen egy közös együttműködés az óvodapedagógusok és a tanítók között.” – emelte ki Szarka Anita azzal kapcsolatban, hogy mi sarkallta őt a program elindítására.

A füzet feladatsorai és Zénó méhecske nagy sikert arattak. Főleg azért, mert a zöld szemlélet elsajátítását gyakorlati szinten is ösztönzik. „A változatos, mindig különböző képességi területeket fejlesztő feladatok által megfigyelhető volt a gyerekek fejlődése. Megerősítette, elmélyítette és visszacsatolta a gyakorlati megtapasztalás által szerzett információkat. Ez számunkra nagyon fontos volt és a legnagyobb örömünket leltük benne – beszélt személyes élményeiről Dohányos András Róbertné óvodapedagógus, aki egyben a munkafüzet egyik társszerzője.

“Egy komposztálás világnapja alkalmával, amikor vizsgáljuk a földet, keressük a komposztlakókat, megbeszéljük, hogy mit rakhatunk bele, hogy gyűjtjük külön a konyhai hulladékokat. Elővesszük ezt a munkafüzetet, kérdések merülnek fel a gyerekekben. Megfogalmazzák a tapasztalat útján szerezett gondolataikat és beszélgetünk.”

A komposztálás világnapja mellett autómentes napot, rajzpályázatot és a Madarak és fák napja alkalmából interaktív kiállítást is szerveztek a gyerekeknek. Ezzel kiegészítve az elméleti tudásukat. Ezeket a tapasztalatokat a Széchenyi-ligeti látogatóközpontban megszervezett tájékoztatón mutatták be a pedagógusok.

Több szervezet közös célja a zöld szemléletformálás

Gyebnár Emőke, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület munkatársa emelte ki a Zöld Őr és az Egyesület közötti együttműködés fontosságát. „A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület elismeri, értékeli és támogatja ezt a zöld programot. Úgy gondoljuk, hogy nagyban hozzájárul a jövő generáció fenntartható életmódjához és a környezettudatos neveléséhez. Ez a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület egyik legfőbb célja. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az elmúlt egy évben az egyesület által szervezett, a Tudásfa Animátor csapatunkkal és a közreműködő társszervezetekkel megvalósított szemléletformáló programjainkon összesen közel 3300 gyermek látogatott el hozzánk.”

A rendezvényen Papp-Jóljárt Gyöngyi, a Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola igazgatója, illetve Pribelszki Péterné, a Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvoda intézményvezetője hangsúlyozta ki a Zöld Őr program szerepét. A gyermekek szemléletformálása ebben a nagyon érzékeny, fogékony korban a legfontosabb.

Az első év sikereit követve a program most már a kisiskolásokhoz is eljut. Megszületett a nekik szóló munkafüzet, Zénó méhecske és a környezettudatos életmód egyre több békéscsabai gyermekhez el fog jutni. Szarka Anita hozzátette még, hogy idővel pedig ezeken a gyerekeken keresztül a szülők szemléletformálása is megtörténik.