Állatkínzás bűntette miatt emeltek vádat két békéscsabai férfi ellen

battonyai, állatkínzás Füzesgyarmat ,orosházi, Gyulán, Pénztárcát, rendőrök, Garázdaság, elütötték, lopott mobiltelefont, Online vásárlás, Szeghalmon, őrizetbe, Súlyosan megsérült, külföldi, medgyesegyházi, tűzifát, kábítószert, csorvási, Újkígyóson, Kevermesen, Kétegyházán, kétegyházi, rá akart ijeszteni, Dombiratoson, Békésen, kerékpáros, félmeztelenül, Motoralkatrészeket, Eleken, lopási, Medgyesegyházán, szomszédja, Kondoroson, prostitúcióra, lőkösházi, Levélben, Mezőberényben, Kétegyházán, Füzesgyarmaton, Orosházán, Bélmegyer, Testi sértés, békési, Nagybánhegyesen, Csorváson, személygépkocsinak, gyulai, Körözés, Újkígyóson, parkoló, bejárati, Lőkösháza, gyomaendrődön, segédmotoros, közokirat, Gyulán, fiú, rendszámtáblák, Csanádapácán, Mezőhegyesen, kábítószer, vésztőn, battonya, Bucsán, hamis, balesetnél, Dombegyházán, sérültek, szabálysértés, Körösnagyharsányban, Sarkadon, lopás, Szeghalmon, vágott, Geszten, Szeméremsértés, békési, Békéscsaba, mezőgyánban, Szarvason, gyulán, dobozon, alvó, pszichoaktív, húsdarálót, őrizetbe, Dobozon, eltűnt, kerékpárlopás, lopás, sikkasztás, őrizetbe, ittasan, kábelt, Szájmaszkokkal, közlekedési, Édesanyja, Körösladányban, gerendási, dobozon, szarvasi, internetes, eleken, Budapestet, rongálás, bankkártyával, Eleken, Dévaványán, Őrizetbe, közlekedési, kerékpárt, Kamuton, szalagkorlátnak, nyomravezetői, gádoroson, füzesgyarmaton, körösladányban, lopással, kábítószer, eleken, Garázdaság, Törökszentmiklóson, dobozon, garázsokat, tótkomlóson, 15 éves, Köröstarcsán, szabálysértési, sarkadi, békésen, börtönben, Szabadkígyóson, baleset, tótkomlósi, ittas, nő, telephelyekre, Békéscsabán, idős, zsaroltak, orosházán, békéscsabai, fogolyszökés, orosházi, dobozi, rendőrnap, lopás, magyarbánhegyesi, battonyán, békéscsabán, battonyai, állatkínzás Gerendáson, jogosítvány nélkül vezetett Illusztráció: Pixabay.com

Állatkínzás bűntette miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 34 éves büntetlen előéletű békéscsabai férfi, és az édesapja, egy 57 éves szintén büntetlen előéletű békéscsabai férfi ellen, akik elmulasztották egy kutya orvosi kezelését, ezzel különös szenvedést okoztak az állat számára.

A 34 éves férfi tulajdonát képezi egy szürke színű, kan ivarú francia bulldog kutya, amelynek tartására Békéscsabán, a nagyszülői ingatlanban, az 57 éves édesapa gondozásában, de tulajdonos felügyelete mellett került sor. Az ebnél kétoldali gennyes és szemölcsös külső hallójárat-gyulladás alakult ki 2017-ben, azonban annak kezeléséről egyik terhelt sem gondoskodott annak ellenére, hogy tudomással bírtak az állat megbetegedéséről. A kezelés elmulasztása miatt a gyulladásos folyamat az évek folyamán idültté vált és az állat egyik fülén bőrdaganat fejlődött ki. Az eb a kialakult betegség miatt nem táplálkozott megfelelően, ezért nála 2022 novemberére kóros soványság alakult ki.

hirdetés

A terheltek annak ellenére, hogy látható volt a kutya alultápláltsága és éhezése, nem gondoskodtak továbbra sem a megfelelő orvosi ellátásáról.

A kutya 2022. november végén az ingatlanból ismeretlen körülmények között az utcára került, őt az egyik helyi állatvédő egyesület befogta, majd gyógykezeltetése céljából Ajkára, egy ottani állatvédő egyesülethez szállíttatta el. Itt az ebet állatorvoshoz vitték, majd megműtötték; a külső hallójáratoknak, illetve a bal fülnek a fülkagylóval együttes eltávolítása vált szükségessé. A hallójárat gyulladás folyamatos, váltakozó erősségű, de az átlagosnál nagyobb fájdalommal járt és kezelés hiányában a kutya betegsége maradandó fogyatékosságot és hallássérülést eredményezett. Az állattal szemben a terheltek által tanúsított ezen bánásmód, az állat kezeléseinek és megfelelő táplálásának elmulasztása és az annak következtében fellépő betegsége az eb különös szenvedését okozta. Az állatvédő egyesület a kutya kezelésére és műtéteire összesen 310.000.-Ft-ot fizetett az egyik állatkórháznak.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a két férfit próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, rendelje el a pártfogó felügyeletüket, illetőleg külön magatartási szabályként írja elő a számukra az állatvédő egyesület által kifizetett, 310.000.-Ft-ot kitevő orvosi költségek megfizetését fele-fele arányban. A bíróság olyan esetekben rendelhet el pártfogó felügyeletet – más feltételek fennállása mellett –, ha a próbaidő eredményes elteltéhez az elkövető rendszeres figyelemmel kísérése szükséges. A pártfogolt ugyanis köteles a jogszabályban vagy a bírósági határozatban előírt magatartási szabályokat megtartani, a pártfogó felügyelővel rendszeresen kapcsolatot tartani, illetőleg a pártfogó felügyelő részére az ellenőrzéshez szükséges felvilágosítást megadni. A járási ügyészség indítványt tett a kutya elkobzására is, illetőleg arra, hogy a bíróság kötelezze a terhelteket a nyomozás során felmerült, 250.000.-Ft-ot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére.