Átadták az önkéntesházat Kétsopronyban

átadás Kétsoprony

Átadták az úgynevezett önkéntesházat vasárnap a Békés vármegyei Kétsopronyban, az intézményt a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) helyi szervezete kormányzati támogatásból, önkéntesek munkájával alakította ki.

Nagy János Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár az ünnepélyes átadón elmondta: gyönyörű a ház, de nem az épület a lényeg, hanem a közösség. Úgy fogalmazott: “Magyarország története a magyar családok története, aki magyar családot alapít, magyar jövőt teremt”. Hozzátette, a magyar kormány sokat tett és a jövőben is tesz majd a családokért. Minden tisztelete és köszönete azoknak, akik ezt úgy teszik, hogy nem kapnak érte fizetséget – mondta.

Herczeg Tamás (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a nagycsaládos lét hagyományőrzést és a jövőről gondolkodást is jelent, hozzátéve, “a magyar megmaradás létünk záloga”. Az alig több mint ezer lakosú község csaknem negyede nagycsaládos, így országosan is a NOE egyik legnagyobb közössége a kétsopronyi – jegyezte meg. A politikus emlékeztetett: a Magyar falu program keretéből összesen csaknem 95 millió forint támogatást nyert el a község.

A kétsopronyi önkéntesházat a helyi NOE 2020-ban vásárolta meg a Miniszterelnökségtől kapott 2,5 millió forintos, valamint az önkormányzattól kapott 1 millió forintos támogatásból – mondta Péterné Novák Krisztina, a NOE kétsopronyi szervezetének elnöke. A Magyar falu programban nyertek először 2 millió forintot nyílászárócserére és a konyha tetőszerkezetének felújítására. 2021-ben ugyanebből a forrásból kaptak 1,5 milliót, ebből a melléképület tetőszerkezetét cserélték ki, majd újabb 2 millió forintos forrásból 2022-ben megújulhatott a főépület teteje is – ismertette.

A Miniszterelnökségtől 1,5 millió forintot kaptak a homlokzat felújítására. Saját egymilliós forrásukat is erre fordították, igyekeztek minél több bontott alapanyagot használni, hogy arra ne kelljen költeni, emellett 74 önkéntes 6500 óránál is többet dolgozott a házon – sorolta a kétsopronyi szervezet elnöke. Kiemelte, hogy az önkéntesház a NOE helyi szervezetének “mindig nyitva álló”, a közösségi programoknak helyet adó épülete lesz.

Kardosné Gyurkó Katalin országos NOE-elnök szerint csak a ház építése ért véget, a története valójában most kezdődik. “Ez a ház kicsit a ti közös gyermeketek” – mondta. Völgyi Sándor (független) polgármester reményét fejezte ki, hogy közösségi ház megváltoztatja azt a tendenciát, hogy csökken a községben élők száma.

Fotó: Kétsoprony, 2023. szeptember 3. Nagy János Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár beszédet mond az önkéntesház ünnepélyes átadásán Kétsopronyban 2023. szeptember 3-án. Az önkéntesházat a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) helyi szervezete kormányzati támogatásból, önkéntesek munkájával alakította ki. MTI/Rosta Tibor

MTI