Pörneki Attila: A felnőttek részére is bővítenék a képzési kínálatot

Pörneki Attila Fotó: Körös Hírcentrum

Hivatalosan elindult az új tanév a Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban. Pörneki Attila, a tagiskola igazgatója az új feladatokról, elvárásokról tájékoztatott a Körös Hírcentrum stúdiójában.

hirdetés

Csupán néhány héttel ezelőtt zárták le a 2022/2023-as tanévet és már meg is kezdődött a következő. Az igazgató nagyon elégedetten tekint vissza az elért eredményekre, jó jegyekkel, érettségikkel és vizsgákkal fejezték be a fiatalok az előző nevelési évet. Többen a felsőoktatásban folytatják tanulmányaikat, egyesek a Kossuth iskolában maradva képzik magukat tovább, egy másodszakmát, vagy éppen érettségire épülő képzést választva.

hirdetés

Az új tanév beiskolázása tekintetében sincs ok panaszra a tagiskolában, a tavalyi beiratkozókhoz képest emelkedett az idei létszám. A megújult szakképzési rendszer nyújtotta lehetőségek, akár a diákokról, akár a felnőttekről beszélünk, láthatóan egyre jobban vonzza a tanulni vágyókat – fejtette ki az igazgató. Idén leginkább a szoftverfejlesztő, a rendészeti, a hegesztő, a szakács, illetve a kereskedelmi értékesítő képzések voltak a legnépszerűbbek. Az egészségügy ágazatban a csecsemő- és gyermekápoló technikus új képzésként indult ebben a tanévben.

Fotó: Gyulai SzC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium közösségi oldala

Az anyagi lehetőségekhez mérten folyamatosan igyekeznek fejleszteni az intézményt. Legutóbb például a vendéglátós diákok számára öt új villanytűzhelyet állítottak be. Ehhez is kapcsolódva Pörneki Attila az új év egyik kiemelt feladatának nevezte a jelenlegi színvonal megtartását. Illetve szeretnének tovább nyitni a felnőttek felé, számukra is felkínálni azokat a szakmákat, amelyek a fiatalok számára elérhetőek. Ezzel is megkönnyítve a váltást, további tanulást.

A diákoknak szóló programok tervezése folyamatosan zajlik, továbbá már most készülnek az új beiskolázási időszakra. Szeptember 21-ére tervezik a korábban is nagy sikert arató Szakmák utcája programot Orosházán, ezzel is közelebb hozva a tagiskola kínálta lehetőségeket a helyi fiatalokhoz. Emellett készülnek a nyílt napokra, a pályaválasztási vásárra. 2024-ben egy jelentős évforduló megünneplésére is sor fog kerülni, mégpedig a tanoncképzés elindulásának 140. évfordulója következik jövőre.

A teljes interjút itt meghallgathatják:

hirdetés