Szent László kora elevenedett meg a Munkácsy Múzeumban

Szent László Fotó: Körös Hírcentrum

A Schéner-kultusz után Szent László király került a Munkácsy Mihály Múzeum blue chip programsorozata középpontjába. A magyar uralkodóról egy szaktárlatvezetés és egy előadás keretén belül tudhattak meg többet a korszakért rajongók.

Először Medgyesi Pál régész, a múzeum nyugalmazott igazgatóhelyettese tartott tematikus tárlatvezetést Szent László korának leletei Békés vármegyéből címmel, a múzeum állandó kiállításának erre vonatkozó részében, bemutatva a Békés vármegyében talált Szent László korabeli leleteket. Az akkori emberek vallási és temetkezési szokásairól és mindennapi életükről is sok érdekességet árult el. Az előadását személyes tapasztalatai még különlegesebbé tették, a legtöbb tárgyi lelet feltárásában ugyanis ő maga ugyancsak részt vett.

hirdetés

A blue chip vendégelőadója Sashalmi-Fekete Tamás, a Magyarságkutató Intézet történésze, illetve a székelyudvarhelyi Arany Griff Rend Egyesület vezetője volt. Kutatási területe a középkori falképek, ezen belül is a Szent László köré épülő falképciklus, amire egy eurázsiai hőseposz maradványaként is gondolhatunk. A 11. századi leányrabló kun történetét változatosan, mégis hasonló módokon reprezentálják a faliképek. Általában hat nagyobb jelenetre bonthatóak, jellegzetes motívumok, szimbólumok térnek vissza. Ilyen alkotásokat nemcsak magyar, hanem román és szlovák templomokon is találtak, hol jobb, hol pedig hiányosabb állapotban. A történész az utóbbi években az Erdélyben feltárt, eddig még ismeretlen faliképekről tartott előadást a békéscsabai közönségnek.

A blue chip sikerét az is mutatta, hogy a látogatók nemcsak megjelentek az eseményen, hanem aktív résztvevők voltak, kérdéseiket bátran feltették, kialakítva egy családias hangulatot a múzeum falai között.