Új alapítvány segíti Békésen a közösségi összefogást

új alapítvány Békésen, BARTAIR Alapítvány, Polgár Zoltán

Barta István Zoltán vállalkozó, a Barta Udvar tulajdonosa megalapította a BARTAIR Alapítványt. Barta István Zoltán évtizedek óta végez óriási munkát a karitatív területen, amit most szeretne új alapokra helyezni. Polgár Zoltán alpolgármestert magánszemélyként kérte fel az alapítvány elnöki teendőinek ellátására, így közösen indítják el az új alapítványt.

Legfőbb célunk az egészséges életmódra nevelés, különös tekintettel a véradás életeket mentő jelentőségére. Elképzeléseink közé tartozik emellett a véradás, mint a szolidaritás jelének erősítése és népszerűsítése a békési és Békés vármegyei lakosság körében – nyilatkozták a napokban megtartott közös sajtótájékoztatón.

hirdetés

A célok és alapfeladatok között megjelenik továbbá az egészség megőrzése érdekében prevenciós programok szervezése és megvalósítása, valamint kulturális és egészségmegőrző rendezvények szervezése. A hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű emberek, valamint a fogyatékkal élők életminőségének javítása, kulturális és hasznos szabadidő eltöltési lehetőségeinek biztosítása. A békési és tarhosi kultúra és hagyomány őrzése, helyi tradíciók felkutatása, rendszerezése, értékmegőrzése. A kultúra megismerése és megismertetése, hagyományok és az anyanyelv ápolása, az ezzel kapcsolatos programok, rendezvények szervezésének elősegítése, támogatása. Hozzájárulás a hagyományok megőrzéséhez, a helyi közösségek megmaradásához, a helyi kulturális hagyományok ápolásához. A helyi hagyományok megismertetése a fiatalok minél szélesebb körével.

A Békésről elszármazottakkal való kapcsolat ápolása és bevonása a helyi egészségmegőrző és kulturális programokba, attrakciókba. A madzagfalvi eszme őrzése és ápolása. A lokálpatriotizmus erősítése a felnövekvő generációban, a helyi természeti és épített értékek megőrzése, bemutatása. A környezettudatos életmódra nevelés és a klímatudatosság népszerűsítése minden korosztály számára. Békés város közterületeinek rendezése, gondozása, karbantartása közösségi összefogással. Díjak, elismerések alapítása.

Nagy munka, egyben nagyon sok szép kihívás áll előttünk! Barta Zolival remekül lehet együtt dolgozni, és bízom abban, hogy sikerül a célokat megvalósítanunk. Ebben számítunk a nemes ügyekkel szimpatizáló békésiekre is, hiszen együtt vagyunk erősek – hangsúlyozta Polgár Zoltán, aki az alapítványban ellátandó feladatait térítésmentesen, önkéntes alapon vállalta el.