Megújult a 4434-es jelű Gyula-Pitvaros-Makó összekötő út 1,1 kilométeres szakasza

Gyula Makó útfelújítás Fotó: Herczeg Tamás / Facebook

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósítja meg Békés vármegyében a TOP-1.3.1-15-BS1-2021-00003 azonosító számú, „Közlekedésfejlesztés Békés megyében III” című projektet. A projektet a társaság bruttó 2,566 milliárd forint európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével valósítja meg. A projekt részeként megújult a 4434-es jelű Gyula-Pitvaros-Makó összekötő út 1,1 kilométeres szakasza.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program részeként 1,1 kilométeren újult meg a 4434-es jelű út 9+757 és 10+905 kilométerszelvények közötti szakasza. A projekt a TOP-1.3.1-15 kódszámú, Gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés című felhívás keretében valósult meg. A projekthez kapcsolódóan a közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelező mintegy bruttó 294 millió forintból valósította meg a beruházást.

A felújítás részeként a kivitelező gondoskodott a meglévő burkolat profilmarásáról, a szükséges helyeken a teljes pályaszerkezet cseréjéről, ezt követően kiegyenlítő réteg majd a teljes felületen aszfalt kopóréteg és új padka épült. Sor került a KRESZ táblák cseréjére és új tartós burkolati jelek festésére.

A beruházások megvalósulását követően nőtt a forgalombiztonság és nagymértékben javult az út szolgáltatási színvonala. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. bízik abban, hogy a gondozásában megújuló országos közút minden közlekedő megelégedésére szolgál majd, a térségben pedig betölti a neki szánt szerepet, biztosítva ezzel a térségi központok, óvodák, iskolák, munkahelyek, intézmények gyorsabb, biztonságosabb és kényelmesebb elérését.

A beruházás ünnepélyes átadásán 2023. szeptember 8-án a résztvevőket Herczeg Tamás országgyűlési képviselő köszöntötte, majd beszédet mondott Cserkúti András, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés vármegyei igazgatója és Rákócziné Tripon Emese, Kétegyháza polgármestere.

„Évtizedes vágya volt a környéken lakóknak, hogy megújuljon a Kétegyháza és Gyula közötti, 4434. számú közút. A Kétegyháza határában tartott mai sajtótájékoztatón arról számolhattunk be dr. Rákócziné Tripon Emese polgármester asszonnyal és Cserkúti Andrással, a közútkezelő Békés vármegyei vezetőjével, hogy a 9 kilométer hosszú aszfaltcsík nyár végére teljes hosszában megújult.”

„A felújítás négy részben, a TOP és a Magyar Falu Program forrásaiból, valamint a TOP maradvány költségvetéséből készült el. Az utolsó, 1,1 km-es szakaszt nyáron fejezte be a beruházó. Ezzel összesen 9007 méter hosszan, bő kétmilliárd forintból készült új aszfalt burkolat, valamint cserélve lett több részen a teljes pályatest, illetve az útpadka” – fogalmazott Facebook bejegyzésében Herczeg Tamás országgyűlési képviselő.