Vietnám gasztronómiáját, turizmusát ismerhetik majd meg a csabai diákok

Vietnám Fotó: Körös Hírcentrum

A Békéscsabai Szakképzési Centrum együttműködési megállapodást kötött a napokban Vietnám legnagyobb turisztikai vállalatával, a Saigontourist Group-pal. Valamint cserediákprogramot indít a cégcsoporthoz tartozó, vendéglátást és turizmust oktató Saigontourist Hospitality College-dzsal.

Szeptember 20-án, szerdán együttműködési megállapodást írt alá Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója és Vo Thi My Van, a Saigontourist Hospitality College igazgatója. Magyarország Ho Si Minh-városi (egykori Saigoni) Főkonzulátusának és a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének köszönhetően a Békéscsabai Szakképzési Centrum részt vett a Magyar Napokon Ho Si Minh-városban. A kölcsönös szimpátia és tapasztalatcsere eredményeképpen egy delegáció érkezett Békéscsabára a Vietnámi Szocialista Köztársaságból. Ennek köszönhetően jöhetett létre a mostani megállapodás.

hirdetés

Mucsi Balázs, a centrum főigazgatója köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a magyar kultúra, gasztronómia bemutatásán túl mennyire jelentős lépés volt a szakképzés bemutatása is Vietnámban, a Magyar Napok keretében. Az együttműködésnek köszönhetően a centrum, kiemelten a Zwack tagiskola diákjai egy hihetetlen lehetőséget kaptak. Az Erasmus programban a fiatalok több európai országban is jártak már. Azonban most még messzebb, országos szinten is egyedülálló helyszínre utazhatnak majd.

A Saigontourist Hospitality College-ban 30 év alatt több mint 50 000 diák szerzett képesítést. Sokan nyertek közülük vietnámi és nemzetközi díjakat különféle szakmai versenyeken. A együttműködés keretében 6-8 békéscsabai diáknak és oktatónak lesz lehetősége a Saigon folyó partján, Ho Si Minh-városban található iskola mintegy háromhetes szakmai gyakorlatán részt venni. Ugyanennyien fognak érkezni a program keretében Békéscsabára is.

Prohászka Béla Venesz díjas Olimpiai Aranyérmes Mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke Mucsi Balázs társaságában vett részt tavaly Vietnámban a Magyar Napokon. A mesterszakács akkor egy egyhetes kurzust tartott a Saigontourist Hospitality College-ban, és a Körös Hírcentrumnak adott interjújában felidézte élményeit. Elmondta, hogy a vietnámiak ismerik a magyar gasztronómiát, mivel az oktatási rendszerükben határok nélküli gasztrokulturális események vannak. A közösségi médiafelületeket aktívan használó fiatalok megismerkednek a különféle nemzetek specialitásaival. A kinti képzésen Prohászka Béla olyan magyar ételeket mutatott be, mint az Újházy tyúkhúsleves, a halászlé, a gulyásleves, a tarhonya, a sztrapacska, a Gundel palacsinta, vagy éppen a Dobostorta. De azt is megtudhattuk, hogy a gasztroszakember kedvenc vietnámi étele a pho leves.