Hét uniós ország rendelt lőszert Ukrajna megsegítésére

Hét európai uniós tagország rendelt lőszert az Európai Békekeret keretében jóváhagyott uniós programon keresztül Ukrajna fegyverkészleteinek biztosítására – erősítette meg az MTI-nek Peter Stano, az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője pénteken.

Az uniós szóvivő által megerősített információk szerint ez idáig hét tagállam élt azzal a lehetőséggel, hogy az Európai Védelmi Ügynökségen (EDA) keresztül, az Európai Békekeret keretében 155 milliméter kaliberű tüzérségi lőszert és rakétákat szerezzen be Ukrajna katonai erejének biztosítására. Az uniós ügynökség nem nevezte meg az érintett országokat, ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy a vonatkozó tárgyalások állása szerint az elkövetkező hetekben és hónapokban további megrendelések várhatók.

hirdetés

Az uniós tagállamok külügyminisztereinek tanácsa május elején hagyta jóvá, hogy a tagországok közösen, egymilliárd euró értékben szerezzenek be tüzérségi lőszert és rakétákat Ukrajna számára. A rendelet meghirdetett célja az, hogy a tagországok hozzájárulhassanak Ukrajna ellenállóképeségének megerősítéséhez, ahhoz, hogy az ország képes legyen megvédeni függetlenségét, önállóságát és területi egységét, valamint ahhoz, hogy védelmet nyújthasson a polgári lakosság számára az orosz agresszióval szemben.

Az uniós programon keresztül megvalósuló támogatás lehetővé teszi az ukrán fegyveres erők ellátását 155 milliméter kaliberű tüzérségi lőszerekkel és rakétákkal. Ezeket az eszközöket az uniós tagállamok szerezhetik be az Európai Unióban, illetve Norvégiában telephellyel rendelkező vállalatoktól. A finanszírozás továbbá lehetővé teszi e lőszerek és rakéták gyártását az EU-ban, illetve Norvégiában. Információk szerint a hét érintett ország között van Litvánia és Luxemburg. A luxemburgi védelmi minisztérium a Reuters megkeresésére megerősítette, hogy 2 millió eurót (mintegy 800 millió forint) különített el a vonatkozó vásárlásra.

MTI