Szálláshely-szolgáltatókat ellenőrzött a NAV Békésben

lakbér, lakás, szálláshely ellenőrzés Illusztráció: Pixabay.com
hirdetés

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai Békés vármegyei szálláshely-szolgáltatókat ellenőriztek. A vizsgálat számos hibát felszínre hozott, az ellenőrök az adatbázisok eltéréseinek tisztázására végül 41 jogkövetési vizsgálatot indítottak.

A szálláshely-szolgáltatók vizsgálata évek óta fontos eleme a NAV helyi ellenőrzési tervének. A szálláshelyet kiadó adózók nagy része tételes átalányadózást választ, ilyenkor a 90 napot meg nem haladó szálláshely-szolgáltatás után a szobaszám szerint kell átalányadót fizetni, és a szobák számát az adóbevallásban is fel kell tüntetni. Az ellenőrök az adózók bejelentéseit összevetették a bevallások és a szálláshelyet kínáló weboldalak adataival is.

hirdetés

Az adózók az adóbevallás tervezetét gyakran nem egészítették ki a szobaszámadattal, ezért az adófizetési kötelezettség sem helyesen jelent meg a bevallásokban. Sokszor azért kellett ellenőrzést elrendelni, mert az önkormányzati nyilvántartások szerinti szobaszám és a szálláshelyportálokon hirdetett szobaszám nem egyezett. Az ilyen esetek 80 százalékában az bizonyosodott be, hogy több szobát hasznosítottak, mint amennyit bevallottak. A megindított vizsgálatokban az adózók együttműködtek, az elmaradt, összesen közel 14 millió forintnyi adót önellenőrzéssel pótolták.

Futó Szöveg
ÁRKÁD SZEGED * KARÁCSONYI MŰSOR: December 02. 16:30 Takács Nikolas * December 03. 14:00 100 Folk Celsius * December 09. 16:30 Margaret Island Akusztik * December IO. 14:00 Csiga Duó Gyermekzenekar * December 16. 16:30 Veréb Tamás akusztikus koncert * December 17. 14:00 Alma Együttes * December 23. 16:30 Pál Dénes * KÉZMŰVES FOGLALKOZÁS GYEREKEKNEK: november 29. és december 23. között. szerdától-péntekig: 16:00-19:00 szombat-vasárnap: 10:00-18:00

A revizorok összevetették a szálláshelyportálok foglalásait, a bankszámlakivonatok pénzmozgásait és a kibocsátott számlák adatait, így is kiderültek mulasztások. Ezek közül is kiemelkedik egy olyan szálláshely-szolgáltató, aki 276 esetben nem adott számlát. Szintén a bankszámlaadatok buktatták le azt a vállalkozót, aki nemcsak saját ingatlanát hasznosította, hanem szálláshely-közvetítést is végzett, bejelentés nélkül. Számlájára mások szálláshelyeire hivatkozva is érkeztek összegek, ezekről a befizetésekről szintén nem volt számla.

Aki így szeretne adómentes jövedelemhez jutni, sokat kockáztat: a visszaélések számlánként 1 millió forintig terjedő mulasztási bírsággal büntethetők.

hirdetés