Rabolt és pofozkodott a 17 éves dobozi fiú

Szarvason, közlekedési, kutya harapott, kék, rendőrségi, pénztárcát lopott, drogosok Vésztőn Illusztráció: Pixabay.com

Rablás bűntette miatt kezdeményezte a Gyulai Járási Ügyészség egy 17 éves büntetlen előéletű dobozi fiú letartóztatását, aki 180.000.-Ft-ot vett el egy ittas férfitól, majd amikor az visszakérte a pénzét, többször pofon ütötte.

Egy budapesti férfi – a későbbi sértett – interneten meghirdetett egy dobot eladásra, majd miután a vevővel megegyezett, 2023. szeptember 19-én Gyulára utazott és ott 250.000.-Ft-ért eladta a hangszert. Ezt követően Békéscsabára ment és egy baráti társaságban italozni kezdett, melynek során nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztott el. A sértett az éjszakai órákban, Békéscsabán, a Trianoni emlékmű mellett, az utcán szóba elegyedett – az általa korábban nem ismert – fiatalkorú terhelttel és a társaságában lévő személyekkel, majd együtt folytatták az italozást. A szeszesitalt a sértett vásárolta, melynek során a terhelt láthatta, hogy a sértettnél nagyobb összegű készpénz van.

hirdetés

Ezt követően a terhelt kezdeményezésére taxival Dobozra mentek, ahol egy családi házban a fiatalkorú terhelt baráti társaságához tartozó további 4 személlyel együtt tovább italoztak. Éjfél után a sértett férfinak eszébe jutott, hogy a hátizsákjában van egy sorsjegy, azt elővette, majd azért, hogy egy aprópénzzel a sorsjegyet lekaparja, a táskájából kivette a pénztárcáját is. Ekkor a fiatalkorú terhelt a pénztárcát hirtelen, egy gyors mozdulattal elvette a sértett kezéből, majd a benne lévő 180.000.-Ft készpénzt kivette belőle.  A sértett hiába kérte vissza a pénzét, a terhelt nem adta vissza, hanem helyette pofon ütötte.

A sértett ezután ismét próbálta visszakérni a pénzét, arra is hivatkozással, hogy nem fog tudni hazamenni, majd megpróbálta a pénzt kivenni az fiatalkorú terhelt kezéből, ő azonban a pénz megtartása érdekében ismét pofon ütötte a sértettet, majd az üres pénztárcát hozzávágta, és elzavarta a házból. A sértett a bántalmazás hatására, illetve a terhelt társaságában lévő személyek számára figyelemmel az ellenállást kilátástalannak látta, ezért távozott a házból.

A fiatalkorú terhelt ugyan büntetlen előéletű, de három másik büntetőeljárás is folyamatban van vele szemben: a Gyulai Járási Ügyészség 2023. június 15-én emelt vele szemben vádat csoportosan elkövetett garázdaság vétsége és más bűncselekmény miatt, míg a Békéscsabai Rendőrkapitányság egyrészt jármű önkényes elvételének bűntette, lopás bűntette és lopás vétsége, másrészt garázdaság vétsége miatt folytat vele szemben nyomozást.

A fiatalkorú terhelttel szemben a letartóztatás több különös feltétele is fennállt: a szökés, elrejtőzés veszélye; attól is tartani lehet, hogy a fiatalkorú terhelt szabadlábra kerülve a büntetőeljárásban résztvevő személyek befolyásolásával vagy megfélemlítésével a bizonyítás eredményének meghiúsítására törekedne, illetőleg a bűnismétlés ténye és jövőbeni veszélye is megállapítható volt. A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója az ügyészség indítványával egyetértve a terhelt letartóztatását 1 hónapra elrendelte.