Békéscsaba adóbevételei a vártnál jobban alakultak

Békéscsaba, fidesz, opauszki, közgyűlés Fotó: Körös Hírcentrum

Szeptember végén tartotta meg soron következő, első őszi közgyűlését Békéscsaba képviselő testülete. A Fidesz-frakció képviseletében Opauszki Zoltán tanácsnok és dr. Csicsely Ilona önkormányzati képviselő tartottak sajtótájékoztatót, elemezve a legfontosabb témákat.

A képviselő asszony elsőként megemlítette, hogy ünnepélyes pillanatokkal indult az ülés, hiszen egy díszzászló avatására került sor, amely a Díszteremben kapott helyet, hirdetve, hogy a városháza 150 évvel ezelőtt nyílt meg. Ugyancsak szó esett arról, hogy Hanó Miklós elhunytát követően a FIDESZ-KDNP közgyűlési képviselőcsoport döntése szerint a frakcióvezetői tisztséget Opauszki Zoltán, a frakcióvezető-helyettesi tisztséget Paláncz György tanácsnok tölti be.

hirdetés

Dr. Csicsely Ilona szót ejtett arról is, hogy az önkormányzat ismételten csatlakozik a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázathoz. Szociálisan rászoruló hallgatók pályázhatnak támogatásra, amelyet az állam, a vármegyei és a városi önkormányzat közösen ad. November 3-ig kell a fiataloknak leadni a pályázatokat. Ehhez kapcsolódva tett említést a Békéscsaba hazavár! programról, amely kétféleképpen segít, egyrészt a felsőoktatásban tanulóknak, másrészt pedig a hiányszakmákban dolgozó, a megyeszékhelyen letelepedni kívánó fiatalokat támogat.

Zárt ülésen döntöttek a Kiváló Szociális Munkáért kitüntetés adományozásáról, amelyet ezúttal Kernné Fitor Margit, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Békés Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálatának volt szakmai vezetője és a Forján Mihályné Mede Éva által vezetett MIVA Bölcsőde kollektívája számára adományozott 2023-ban a testület.

Ugyancsak napirendre került a 2023. évi költségvetési rendelet féléves teljesítése, módosítása – fogalmazott Opauszki Zoltán. A város pénzügyi helyzete a vártnál kedvezőbb képet mutat, így többletforrást biztosíthat az önkormányzat olyan feladatokra, amelyek a város működését segítik. Túlteljesültek a helyi iparűzési adó és az építmény adó bevételek. Az iparűzési adó-bevétel az első félévben közel 3 225 millió forint volt. Az éves tervezett összeg mintegy 73 százaléka érkezett be.

A plusz bevételt több területre osztotta el az önkormányzat. Például a fenntartásában működő 18 költségvetési szerv munkavállalói részére – kivéve a Polgármesteri Hivatal munkavállalóit – béren kívüli juttatásként egyszeri, 80.000 Ft/fő összegű cafeteria keretet biztosít, SZÉP-kártyára történő utalással. Ez egy 80 millió forintos juttatás lesz. A tartalékok összegét is növelték, 69 millió forinttal. A háziorvosi rendelők fejlesztésére szánnak 13,5 milliót, de az Árpád Fürdő is kap 15 millió forintot működési támogatásként.

A hulladékkezelés ismételten napirendre került, az elhagyott, illegális hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedések köréről szóló önkormányzati rendelet megalkotása indult el. A rendelettervezetben meghatározták az elhagyott hulladék felszámolásával kapcsolatos eljárásrendet, illetve a közreműködők feladatait. Meghatározzák azokat a lehetőségeket, amelyekkel a jogsértőkkel szemben fel lehet lépni. A közterület-felügyelők és mezőőrök folyamatosan ellenőrzést végeznek és az elhagyott hulladékokkal kapcsolatban feljegyzést készítenek, intézkednek.

hirdetés