Tiszti fogadalom és elismerések a katasztrófavédelemnél

tiszti Forrás: Katasztrófavédelem

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetői, illetve a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatók jelenlétében tettek többen tiszti fogadalmat szeptember 26-án a főigazgatóságon. A rendezvényen a főigazgató hősies helytállásáért, kiemelkedő teljesítményéért adott át elismeréseket az arra érdemeseknek.

Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a BM OKF főigazgatója október 1-jei hatállyal kinevezte tűzoltó alezredessé a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományába Fleischer Tibor tűzoltó törzszászlóst, tűzoltó őrnaggyá a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ állományába Oláh Richárd tűzoltó főtörzsőrmestert, valamint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományába Budai Krisztián tűzoltó főtörzszászlóst és Tóth Balázs Zoltán tűzoltó törzszászlóst.

hirdetés

A főigazgató kinevezte tűzoltó századossá a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra Pappné Rudolf Ágnest, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományába dr. Cseh Zoltán tűzoltó zászlóst, a Hajdú-Bihar vármegyei katasztrófavédelemhez Fejes Norbert tűzoltó törzszászlóst és Megyaszai Krisztián tűzoltó őrmestert, illetve a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományába Bársony Edit tűzoltó főtörzsőrmestert, valamint Gyenizse Zoltán tűzoltó törzsőrmestert.

Góra Zoltán altábornagy kinevezte tűzoltó főhadnaggyá a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság állományába Fekete Ilonát, Gyöngy Pétert és Kereskényi Margitot, a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományába Windischmann Dávid Roland tűzoltó őrmestert, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságra pedig Kardos Gyula László tűzoltó törzsőrmestert és Szakács Péter Ervin tűzoltó főtörzsőrmestert.

Főhadnagyként szolgál tovább a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományában Bakó József tűzoltó törzszászlós és Benkő Szabolcs tűzoltó őrmester, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon Czikla Márk tűzoltó törzsőrmestert, illetve Eller Gabriella tűzoltó zászlós.

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató kinevezte tűzoltó hadnaggyá a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományába Zsiga Zsolt tűzoltó törzsőrmestert, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei katasztrófavédelemhez Pécsi János tűzoltó törzsőrmestert, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságra Németh Krisztián tűzoltó őrmestert, valamint a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományába Turai Bálintot.

A dokumentumok átvételét követően a tisztek fogadalmat tettek, amelynek szövegét Fejes Norbert tűzoltó százados olvasta elő.

Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a BM OKF főigazgatója harmincöt, szolgálati viszonyban töltött év elismeréseként jubileumi jutalomban részesítette Lipták Attila tűzoltó dandártábornokot, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóját.

Április 30-án Nagy Tibor Balázs tűzoltó ezredes, a ceglédi katasztrófavédelmi kirendeltség iparbiztonsági felügyelője kirándulás közben egy gyermek kiabálására lett figyelmes. Meglátta, hogy a tóban, a parttól nagyjából két méterre a gyermek kétségbeesetten kapálózik, segítségért kiabál és próbál a felszínen maradni. Ruhástól a vízbe gázolt, a gyermeket a ruhájánál fogva a partra húzta. A gyermek a 12 fokos vízben áthűlt, sokkos állapotban volt, a kérdésekre nem válaszolt. Az ezredes egy plédbe csavarva adta át őt az időközben a helyszínre érkező mentősöknek. Az országos katasztrófavédelmi főigazgató hősies helytállásáért elismerésben részesítette Nagy Tibor Balázs tűzoltó ezredest.

Július 19-én egy családi ház garázzsal egybeépített nyári konyhájában tűz keletkezett. Herke Dániel István tűzoltó őrmester, a szigetszentmiklósi hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója éppen szabadnapját töltötte, észlelte a tüzet és a helyszínre sietett. Az egyik ott lakó már oltani kezdte a lángokat és elmondta, senki sincs az épületben, viszont hat propánbutángáz-palack van a tűzzel érintett helyiségekben. Az őrmester mind a hat palackot kivitte a nyári konyhából, megakadályozva ezzel, hogy nagyobb anyagi kár keletkezzen. Ezután a helyszínen maradt és segített az oltásban. Hősies helytállásáért a BM OKF vezetője elismerésben részesítette Herke Dániel Istvánt.

Július 31-én hegyi túra közben egy kiránduló rosszul lett, és a kiépített kötélpályáról tízméteres mélységben lévő sziklára zuhant. Tar Barnabás Tamás tűzoltó zászlós, a székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelője éppen arra túrázott szabadnapján a családjával. Azonnal a bajbajutotthoz sietett, közben hívta a 112-es segélyvonalat. Az eszméletlen sérültet elsősegélyben részesítette, majd a helyszínre érkező hivatásos egységgel mentőkötél és board segítségével kiemelték a sziklapárkányról. A túrázót mentőhelikopterrel, stabil állapotban szállították kórházba. Hősies helytállásáért a főigazgató elismerésben részesítette Tar Barnabás Tamás tűzoltó zászlóst.

Szintén július 31-én közúti balesetben két személygépjármű összeütközött. Az eseményt észlelte a monori hivatásos tűzoltó-parancsnokság éppen szabadnapját töltő szolgálatparancsnoka, Buzás Sándor tűzoltó százados, aki azonnal a helyszínre sietett. Az egyik kocsi vezetője könnyebben sérült meg, segítség nélkül el tudta hagyni járművét. A másik autó hátsó ülésén három gyermek utazott, akik könnyű sérülést szenvedtek, őket a százados a gépkocsi hátsó ablakán keresztül kiemelve helyezte biztonságba. A jármű sofőrje azonban súlyos sérüléseket szenvedett, eszméletlen volt. A szolgálatparancsnok kellő szakértelemmel stabilizálta a sérült helyzetét, kiemelésekor azonban észlelte, hogy a gépkocsivezetőnek már nincs pulzusa. A mentőszolgálat szakembereivel együtt azonnal megkezdték az újraélesztést, és így a sérültet stabil állapotban lehetett kórházba szállítani. Hősies helytállásáért az országos katasztrófavédelmi főigazgató elismerésben részesítette a monori szolgálatparancsnokot.

Augusztus 1-jén Hatler Rudolf tűzoltó őrmester, a kaposvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója szabadnapját töltötte otthonában, amikor észrevette, hogy a szomszédos házból füst száll fel. A helyszínre érve látta, hogy ég a tetőszerkezet. Kivezette az épületből a zavarodott tulajdonost, átadta őt a helyszínre érkező rendőrjárőrnek. Majd visszament, és a tűz által veszélyeztetett házból kivitt két propánbutángáz-palackot. A BM OKF vezetője hősies helytállásáért elismerésben részesítette a kaposvári tűzoltót.

Augusztus 5-én Váradi Viktor tűzoltó törzsőrmester, a marcali hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója éppen szabadnapját töltötte. Az M7-es autópályán közlekedve észlelte, hogy az előtte haladó, veszélyes anyagot szállító nyerges vontató pótkocsijának jobb hátsó kereke előbb füstöl, majd lángol. Saját, illetve a tehergépkocsi tűzoltó készülékével eloltotta a tüzet, megakadályozva ezzel a nagyobb kár bekövetkezését. A helyszínről pontos jelzést adva riasztotta a hivatásos egységeket. Hősies helytállásáért a főigazgató elismerésben részesítette a törzsőrmestert.

Forrás: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság