Dancsó Tibor: A kéményfüstöt kellene ellenőrizni a tisztább levegőért

Dancsó Tibor Fotó: Körös Hírcentrum

A nyári szünetet követően a közelmúltban ült össze ismét Békéscsaba képviselő-testülete. Az egyik legfontosabb tárgyalt téma a város költségvetésének átértékelése, módosítása volt. Erről is beszámolt Dancsó Tibor, a Demokratikus Koalíció csabai önkormányzati képviselője közgyűlés-értékelő sajtótájékoztatóján, illetve a Körös Hírcentrum stúdiójában adott interjújában.

hirdetés

Amikor a költségvetést tervezte a városvezetés, még úgy látszott, sok feladatra nem lesz elegendő forrás. A korábbi, jelentősen megnövekedett energiaárak miatt több fejlesztést nem kezdtek el, karbantartásra ugyancsak kevesebb pénzt szántak. Éppen ezért, ahogy növekedett a bevétel, át lehetett tervezni ezt a takarékos költségvetést. A magas infláció a cégek számára elhozott egy bevételnövekedést, a város számára pedig egy iparűzési adó-növekedést.

hirdetés

Eddig többek között a közvilágítás finanszírozása is problémás volt, most erre szintén különítettek el mintegy 102 millió forintot. Ugyancsak 60-70 millió forintból az önkormányzathoz tartozó intézmények dolgozói kapnak plusz, SZÉP-kártyán elkölthető 80.000 forintot fejenként. Ezt a bérkiegészítést Dancsó Tibor is üdvözli, azonban véleménye szerint a béremelés hosszabb távon szerencsésebb lett volna, bár bizonyára nagyobb kiadással járt volna a város számára.

A Médiacentrum Kft. a város cégeként az elmúlt években inkább veszteséget, mint nyereséget termelt. Az idei évben ismét 40 millió forint veszteséget ért el. Az önkormányzathoz fordultak, hogy ezt a hiányt pótolni tudják. A képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy egy piaci alapon működő vállalkozásnál a vezetésnek folyamatosan azon kellene dolgoznia, hogy nyereséges legyen. Év végéig kértek a képviselők egy üzleti tervet a Médiacentrumtól, amely bemutatja azokat a változásokat, amelyekkel pozitív lehet a vállalkozás mérlege.

Egy új akciótervet is kidolgoztak a közelmúltban Békéscsabán, amely arra vonatkozóan fogalmaz meg lépéseket, hogy mi a teendő a súlyosabb levegőszennyezettség esetén. A megyeszékhely levegőminőségét rendszeresen mérik, és mint Dancsó Tibor megosztotta, általában a paraméterek jó értéket mutatnak. Viszont nem mérnek mindent, például a szálló port sem, ami okoz gondokat. A füst-köd riadó terv a közgyűlés után véleményezésre megy a különböző, érintett szervezetekhez, ilyen a katasztrófavédelem vagy a rendőrség. Elindul róla az egyeztetés, a társadalmi vita. A probléma ott van, hogy a fűtési időszakban többen nem megfelelő anyagokat égetnek, ezzel a levegőben jelentős szennyezést okozva. Nincs egyik szervezetnek sem hatásköre ezt ellenőrizni, bírságot kiszabni.

A képviselővel készült interjút itt meghallgathatják:

hirdetés