Embercsempészés bűntette miatt emelt vádat a Battonyai Járási Ügyészség

bíró, ítélet, tárgyalás Illusztráció: Pixabay

Embercsempészés bűntette miatt emelt vádat a Battonyai Járási Ügyészség és vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására és kiutasítás elrendelésére tett indítványt egy 32 éves Magyarországon büntetlen előéletű, Bulgáriában élő, bolgár állampolgárságú férfival szemben, aki gyalog átkísért egy másik férfit a zöldhatáron.

A bolgár férfi külföldön munkát vállaló személyek szállításával foglalkozik. 2023. augusztus 12-én, a késő esti órákban a Battonyai határátkelőhelyen Romániából Magyarországra belépett egy mikrobusszal, amelyet ő vezetett. A mikrobuszban utazott többek között egy török férfi is, aki nem rendelkezett a beutazáshoz szükséges feltételekkel, érvényes vízummal, ezért őt a Battonyai Határrendészeti Kirendeltség munkatársai gyalogosan visszakísérték Románia területére, ahova őt gyalogosan követte a terhelt is.

hirdetés

Mivel a török férfi csomagjai a Magyarországon lévő mikrobuszban maradtak, és mivel a határátlépő helyen, a határforgalom ellenőrzése alatt a román- magyar államhatárt nem léphette át, a terhelt őt a Battonyai Közúti Határátkelőhely megkerülésével, a zöld határon keresztül, a közeli vízelvezetőárok mellett Románia irányából Magyarországra kísérte, segítséget nyújtva neki ezzel az államhatár illegális átlépéséhez. A terheltet és a török férfit a Határrendészeti Kirendeltség munkatársai a határátkelőhely főépülete mögött észlelték, őket ismételten ellenőrzés alá vonták, majd előállították.