Letartóztatták az orosházi rablás tinédzser korú elkövetőjét

idős, rendőrség, kék, Gyulán, gyulai Illusztráció: Körös Hírcentrum

A Gyulai Járási Ügyészség kezdeményezte egy 17 éves büntetlen előéletű orosházi nő letartóztatását, aki hétfőn Orosházán kirabolt egy 82 éves idős nőt. A bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette miatt.

A megalapozott gyanú szerint a fiatalkorú terhelt 2023. október 09-én, 08 óra körüli időben Orosházán, egy élelmiszerboltban vásárlás közben figyelt fel a 82 éves, időskorú nőre. Majd a boltból távozva kb. 2 méter távolságból követni kezdte őt. Az Iglói útra érve a terhelt hirtelen hátulról fellökte a bottal közlekedő, idős koránál fogva nehezen közlekedő sértettet. Ő ennek következtében a betonra zuhant. Ezt követően a fiatalkorú terhelt jogtalan eltulajdonítási szándékkal elvette a sértett táskáját a benne lévő értékekkel együtt. Ezután kissé távolabb ment és a táskából kivett 11.000.-Ft készpénzt és 4 doboz cigarettát. Majd a táskát eldobva távozott a helyszínről.

hirdetés

A fiatalkorú terheltet a rendőrség 2023. október 09-én minősített rablás bűntette miatt gyanúsítottként vonta felelősségre, amely 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A fiatal nővel szemben a letartóztatás több különös oka is megállapítható, így a bűncselekmény különös tárgyi súlyúnak minősül. A magas büntetési tétele miatt fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. Illetőleg tartani lehet attól is, hogy a terhelt szabadlábon a tanúk jogellenes befolyásolásával a bizonyítás eredményességét veszélyeztetné.

A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója az ügyészség indítványával egyetértett és a mai napon 1 hónapra elrendelte a fiatal nő letartóztatását – tájékoztatott a Békés Vármegyei Főügyészség.