Börtönben ülve csalt ki pénzt egy békési nőtől

battonyai, állatkínzás Füzesgyarmat ,orosházi, Gyulán, Pénztárcát, rendőrök, Garázdaság, elütötték, lopott mobiltelefont, Online vásárlás, Szeghalmon, őrizetbe, Súlyosan megsérült, külföldi, medgyesegyházi, tűzifát, kábítószert, csorvási, Újkígyóson, Kevermesen, Kétegyházán, kétegyházi, rá akart ijeszteni, Dombiratoson, Békésen, kerékpáros, félmeztelenül, Motoralkatrészeket, Eleken, lopási, Medgyesegyházán, szomszédja, Kondoroson, prostitúcióra, lőkösházi, Levélben, Mezőberényben, Kétegyházán, Füzesgyarmaton, Orosházán, Bélmegyer, Testi sértés, békési, Nagybánhegyesen, Csorváson, személygépkocsinak, gyulai, Körözés, Újkígyóson, parkoló, bejárati, Lőkösháza, gyomaendrődön, segédmotoros, közokirat, Gyulán, fiú, rendszámtáblák, Csanádapácán, Mezőhegyesen, kábítószer, vésztőn, battonya, Bucsán, hamis, balesetnél, Dombegyházán, sérültek, szabálysértés, Körösnagyharsányban, Sarkadon, lopás, Szeghalmon, vágott, Geszten, Szeméremsértés, békési, Békéscsaba, mezőgyánban, Szarvason, gyulán, dobozon, alvó, pszichoaktív, húsdarálót, őrizetbe, Dobozon, eltűnt, kerékpárlopás, lopás, sikkasztás, őrizetbe, ittasan, kábelt, Szájmaszkokkal, közlekedési, Édesanyja, Körösladányban, gerendási, dobozon, szarvasi, internetes, eleken, Budapestet, rongálás, bankkártyával, Eleken, Dévaványán, Őrizetbe, közlekedési, kerékpárt, Kamuton, szalagkorlátnak, nyomravezetői, gádoroson, füzesgyarmaton, körösladányban, lopással, kábítószer, eleken, Garázdaság, Törökszentmiklóson, dobozon, garázsokat, tótkomlóson, 15 éves, Köröstarcsán, szabálysértési, sarkadi, békésen, börtönben, Szabadkígyóson, baleset, tótkomlósi, ittas, nő, telephelyekre, Békéscsabán, idős, zsaroltak, orosházán, békéscsabai, fogolyszökés, orosházi, dobozi, rendőrnap, lopás, magyarbánhegyesi, battonyán, békéscsabán, battonyai, állatkínzás Gerendáson, jogosítvány nélkül vezetett Illusztráció: Pixabay.com

Egy zalahalápi férfi börtönben ülve telefonon csapott be és károsított meg több sértettet. Az 55 éves büntetett előéletű, többszörös visszaesőnek minősülő férfi ellen kisebb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás 2 rendbeli bűntette, csalás bűntettének kísérlete és 2 rendbeli csalás vétsége miatt emelt vádat a Békési Járási Ügyészség.

A férfi korábban számos alkalommal volt büntetve különböző jellegű bűncselekmények miatt, a jelen ügyben terhére rótt bűncselekmények elkövetésének időpontjában is jogerős szabadságvesztés büntetését töltötte a Budapesti Fegyház és Börtönben. Cselekményét a családtagjainak juttatott rendszeres anyagi haszonszerzés céljából követte el.

hirdetés

A férfi 2021. december 23-án, a délelőtti órákban a Budapest Fegyház és Börtönből véletlenszerűen kiválasztva felhívott egy békési nőt. Álnéven bemutatkozva tévedésbe ejtette őt azon valótlan állításával, miszerint egy nyereményjátékon nyertesként a sértettet sorsolták ki. Közölte továbbá, hogy a sértett akkor jut a nyereményhez, ha belép a saját netbankjába. Majd az utalás rovatba beír 150.000.-Ft összeget, a közlemény rovatba pedig a terhelt által megadott, kitalált nyereménykódot. És ezt elküldi az általa megadott bankszámlára.

A sértett a terhelt kérésének eleget tett és bankszámlájáról elutalta a kért összeget. Ezt követően a terhelt ismét felhívta és közölte a sértettel, hogy technikai hiba lépett fel, ezért a tranzakciót újra meg kell ismételnie. A sértett a terhelt kérésének ismét eleget tett és a bankszámláján lévő megmaradt 80.000.-Ft-ot szintén elutalta. A pénzösszegek utalását követően a terhelt a telefonbeszélgetést megszakította és a továbbiakban a sértett számára elérhetetlenné vált.

A terhelt által megadott bankszámla egy ismerősének a bankszámlája volt. Őt az utalások után megkérte arra, hogy a pénzt vegye le a bankszámláról és azt küldje tovább, illetőleg személyesen adja át az általa meghatározott személynek. A bankszámlatulajdonos nem tudott róla, hogy számláját a terhelt bűncselekmény elkövetéséhez használja. A sértett részére okozott kár nem térült meg. A terhelt ugyanilyen módszerrel verte át egy kesztölci házaspár mindkét tagját külön-külön, illetőleg egy salgótarjáni nyugdíjas nőt is.

Nem dőlt be az átverésnek egy budapesti férfi: a terhelt utasításait végig követte, de gyanúja támadt, hogy csalás áldozata lehet. Ezért összesen a kért 150.000.-Ft helyett 1.-Ft-ot utalt a terhelt által megadott bankszámlára. Ekkor a terhelt kifogásolta, hogy az 1.-Ft ellenében a nyereményt nem tudja utalni. Erre a sértett közölte, miszerint tudja, hogy csalással akarnak tőle pénzt szerezni. A sértett közlését követően a terhelt a telefonbeszélgetést azonnal megszakította.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit végrehajtandó fegyházbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, és állapítsa meg, hogy a férfi a kiszabott szabadságvesztés büntetésből a törvény erejénél fogva feltételes szabadságra nem bocsátható. Mivel a sértettek a részükre okozott kár erejéig polgári jogi igényt érvényesítettek, ezért a járási ügyészség indítványa arra is kiterjedt, hogy a bíróság ezen polgári jogi igényeknek adjon helyt és kötelezze a terheltet a sértettek részére okozott kár megtérítésére – tájékoztatott a Békés Vármegyei Főügyészség.