Az utolsó kék vércsék is elhagyták a Dél-Alföldet

kék vércse A fotó illusztráció. Készítette: Szél Antal István
hirdetés

Október közepéig a kék vércsék utolsó példányai is elhagyták a Körös-Maros Nemzeti Park területét. Fokozottan védett ragadozó madaraink Afrika tájai felé tartanak.

Futó Szöveg

Az őszi szinkronszámlálások alapján elmondható, hogy idén is az előző évekhez hasonló egyedszámban vonultak át és éjszakáztak kék vércsék a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. Őszi gyülekezésük csúcsát szeptember 26-án rögzítették a Kárpát-medencében számoló szakemberek, ekkor több mint 6500 példány kék vércse éjszakázott a régióban, amiből közel 2200 példány választotta a Körös-Maros Nemzeti Park tájait. A térségben ellenőrzött éjszakázó helyeik közül idén is a Dévaványai-Ecsegi pusztákon regisztrálták a legnépesebb gyülekezőt. A Teleki-erdőnél szeptember 20-án 900-nál több kék vércsét számoltak az alkonyatkor végzett szinkronszámlálás során.

hirdetés

Talán kevesen tudják, hogy a madarak egy jelentős része nem a hideg, hanem a táplálékhiány miatt vonul délebbi tájakra. Ez elsősorban a rovarokkal, kétéltűekkel és hüllőkkel táplálkozó fajokra vonatkozik, ilyen élelem ugyanis télen nem áll rendelkezésükre. Más fajok mellett például a fecskék, a gólyák és a kék vércsék is ezért vonulnak el ősszel.

A kék vércsék más ragadozó madaraktól eltérően jelentős mennyiségben fogyasztanak kisebb-nagyobb rovarokat, szöcskéket, lótücsköket. Szeptember végén és október elején, közepén között hagyják el hazánkat, s indulnak Afrika délnyugati tájaira, ahol aztán több milliós csapatok is összegyűlnek. Nálunk, a Dél-Alföldön rendszerint több százas, esetenként több ezres csapatokban gyülekeznek augusztus közepétől. Általában megvannak a már jól bevált éjszakázóhelyeik – számolt be honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park.

hirdetés