Fontos, hogy a biciklisek ismerjék és betartsák a közlekedési szabályokat!

Fotó: Békés VMRFK

Békéscsabán sokan közlekednek kerékpárral a mindennapjaik során. A balesetek megelőzése szempontjából fontos tehát, hogy a biciklisek ismerjék és betartsák a közlekedési szabályokat.

hirdetés

Békéscsabán nagy a kerékpáros forgalom, ezért nagyon fontos, hogy a biciklisek tisztában legyenek a közlekedési szabályokkal. Az egyik fontos tudnivaló, hogy a kerékpáros csak akkor közlekedhet járdán, ha az úttest kerékpározásra alkalmatlan, mert például útfelbontás, vagy más fizikai akadály miatt nem lehet elmenni. Ilyenkor is csak legfeljebb 10 km/óra sebességgel lehet a járdán tekerni.

hirdetés

Balesetveszélyes helyzet alakulhat ki akkor is, amikor a kerékpárosok egyirányú utcában a forgalommal szemben bicikliznek. Fontos tudni, hogy ezt csak akkor tehetik meg, ha a „Behajtani tilos” tábla alatt egy kiegészítő tábla ezt megengedi. Ha nincs ilyen, akkor a kerékpárosoknak is a forgalommal megegyező irányban kell közlekedniük.

Az egyik ilyen csomópont Békéscsabán, a Felső Körös sor – Degré utca és az Árpád sor – Degré utca kereszteződése. A Felső Körös soron és az ezzel párhuzamos Árpád utcán a Degré utcától egyirányú a forgalom. Ezekben az utcákban a kerekpárosoknak sem lehet szemben haladni forgalommal, mert ez nagyon balesetveszélyes, hiszen az autósok nem számítanak biciklisre a menetiránnyal ellentétesen. Időnként előfordul, hogy a tiltó és az útirányt jelző táblák egyértelmű utasítását figyelmen kívül hagyják az erre biciklizők, ami nem egyszer balesetet, vagy veszélyes helyzetet teremt. Az Élővíz csatorna folytatásában, az Árpád soron és Derkovits soron is hasonló esetek fordulnak elő, főként mióta elkezdődött a József Attila utcát a Deák utcával összekötő kishíd felújítása. A forgalomkorlátozás miatt több kerékpáros a járdán, vagy a forgalommal szemben biciklizik.

A rendőrség kéri a közlekedőket, köztük a kerékpárosokat, hogy tartsák be a szabályokat! Vigyázzanak magukra és legyenek tekintettel másokra azért, hogy minél kevesebb baleset történjen! A felújítás miatt kialakult helyzetre tekintettel a rendőrök a következő időszakban kiemelten ellenőrzik majd a közlekedőket, köztük a bicikliseket ezeken az útszakaszokon.

egyirányú utcákban biciklizés
Fotó: Békés VMRFK
egyirányú utcákban biciklizés
Fotó: Békés VMRFK
egyirányú utcákban biciklizés
Fotó: Békés VMRFK
egyirányú utcákban biciklizés
Fotó: Békés VMRFK

Békés VMRFK

hirdetés