Szakmai látogatást tett Törökországban a Békéscsabai Szakképzési Centrum 10 fős delegációja

Szakmai látogatás Törökországban, BSZC, Erasmus

2023. október 21-28. között a Békéscsabai Szakképzési Centrum 10 fős delegációja utazott a törökországi Antalya tartományban található Manavgat városába a centrum 2022-1-HU01-KA122-VET-000078478 számú, az Európai Unió pénzügyi támogatásával megvalósuló Erasmus+ szakképzési mobilitási programjának projektje keretében.

A kiutazás célja a résztvevő munkatársak továbbképzésének biztosítása, a vendéglátás és turizmus helyzetének, innovációinak megismerése Antalya tartományban, kapcsolatépítés török iskolákkal, szakmai szervezetekkel, vállalkozásokkal, a résztvevők szakmai, módszertani, digitális, idegen nyelvi kompetenciafejlesztése.

hirdetés

Az első munkanapon a résztvevőket a fogadó iskola, a Manavgat Anadolu İmam Hatip Lisesi igazgatója Turan Aslan és Zühal Sevgener tanár, projekt koordinátor fogadta. Az iskolalátogatás során többek között szó volt arról, hogy hogyan lehet innovatívan és a nemzetköziesség szellemében működtetni egy iskolát, valamint, hogy milyen órákon vesznek részt a diákok, hogyan alakul egy-egy napjuk. A vendéglátók közben török kávéval, baklavával, valamint ízletes ebéddel kínálták a delegáció tagjait. A program a helyi bio piac, majd a Manavgat-vízesés megtekintésével zárult.

A következő nap a Namik Karamancı természettudományi gimnázium meglátogatásával kezdődött. Az iskola különlegessége, hogy felsőfokú tanulmányaikra készíti fel diákjait. Bemutatásra került a STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, and Mathematics) oktatási struktúra, melynek célja, hogy a tanulók játszva, élményalapú oktatással, kritikus gondolkodással, a problémák innovatív, kreatív megközelítésével tanuljanak, a reál, természettudományi és művészeti tárgyak integrálásával. A program a Manavgati Közoktatási Igazgatóságnál folytatódott, ahol a szervezet működése mellett a résztvevők a felnőttképzés szervezésére, megvalósítására láttak gyakorlati példákat. A napot egy banán, valamint egyéb trópusi gyümölcsök és különböző fűszernövények üvegházaiba tett látogatás zárta, ahol a fenntartható gazdálkodás működésének megfigyelésére is alkalom nyílt.

A harmadik nap kulturális programmal indult, az Antalya Yörük Kulturális Múzeumba tett látogatással, ahol a yörük, egykor jellemzően nomád életet élő népcsoport, életmódjáról, hagyományaik ápolásáról, használati tárgyaikról tekintettek meg kiállítást a delegáció tagjai. Ezt követően a Sule-Muzaffer Büyük Anatóliai Szakközépiskola és Műszaki Gimnázium megismerésével folytatódott a nap. A látogatás egy közös ebéd elfogyasztásával zárult az iskola Erasmus tanéttermében, mely egy mindenki számára nyitott étteremként működik. Ebéd után a város művész tanárainak festmény kiállítását tekintette meg a csoport az Atatürk Művelődési Központban, melyet a köztársaság 100. évfordulója alkalmából nyitottak meg. A napot a térség legnagyobb mecsetjének, a Külliye mecsetnek a megtekintése zárta.

Az utolsó előtti nap egy szőnyegszövő műhely látogatásával kezdődött, ahol hagyományos török motívumokkal szőtt, kézzel csomózott szőnyegek készítését tekinthették meg a résztvevők. A program Konya városában a Mevlana Múzeum, majd Antalyában az óváros megtekintésével folytatódott, ahol nem maradhatott ki Antalya fő piactere kézműves termékekkel, fűszerekkel. A közös programok sorát Törökország második legnagyobb vízeséséhez, a Düden-vízeséshez tett utazás zárta.

A záró nap a Manavgat Evliya Çelebi Szakmai és Műszaki Anatóliai Gimnázium megtekintésével kezdődött. Ez az iskola szakács, felszolgáló tanulókat is képez, tankonyhát, tanszállodát működtet. Az eddig látott állami intézményeket követően érdekes tapasztalat volt a Madalyon College magániskola meglátogatása. Hagyományos tantermeik mellett létezik például sakkszoba, társasjáték terem, zeneterem. A nap hátralévő része is tartogatott még meglepetéseket. Side óvárosába utazott a csoport, ahol az ókori színházat és múzeumot csodálhatták meg. Ezt követően egy helyi kerámia és fazekas műhely meglátogatása következett, majd a sort hajós kirándulás zárta a Földközi-tengeren. A török vendéglátók emlékezetes búcsúvacsorával köszöntek el a magyar delegáció tagjaitól, hagyományos török ételek, és a henna-éj szokásának a bemutatásával.

Szakmai látogatás Törökországban, BSZC, Erasmus

Szakmai látogatás Törökországban, BSZC, Erasmus