A szezon eddigi leghidegebb reggelére ébredhetünk vasárnap

tél, időjárás, havazás Fotó: Körös Hírcentrum

Borongós, esős péntekünket egy ciklonnak köszönhetjük, amely fokozatosan áthalad felettünk és kelet felé továbbhaladva búcsúzik el tőlünk. Mögötte, a ciklon hátoldalán viszont észak felől jóval hidegebb légtömegek áramlanak fölénk a magasban, de csak meglehetősen rövid időre, a hétvégére tanyázik le nálunk a hideg.

Vasárnap és hétfőn már intenzív melegedés fog zajlani a magasban, szóval a frontérzékenyekre ezúttal sem várnak könnyű napok. De ne szaladjunk ennyire előre….

hirdetés

Szombaton hajnalban északkeleten már néhol fagypont köré hűl majd a levegő, napközben pedig folytatódik a szeles idő, gyors felhőátvonulásokra készülhetünk, melyekből elszórtan alakulhatnak ki záporok, a hegyekben és északkeleten hózáporok.

Éjjel aztán csendesedik a szél, s ennek, valamint a fölénk áramló hidegnek köszönhetően vasárnap a szezon eddigi leghidegebb reggelére ébredhetünk; szinte az egész országban fagyni fog. Átlagosan 1 és -5 fok között alakulnak majd a minimumok, de a szélvédett helyeken – elsősorban északkeleten – akár -6, -7 fokig is hűlhet a levegő.

Erzsébet napján aztán északnyugat felől megnövekvő felhőzetre számíthatunk, a nyugalom ismét csak átmeneti lesz, az átvonuló csapadék északon-északkeleten, valamint a hegyekben ismét havas eső, hó, hózápor formájában hullhat majd. A Mátra, a Bükk, a Zemplén újra fehér ruhába öltözhet – de az idő közelsége ellenére is még meglehetősen bizonytalan a helyzet – írja az Időkép.