Halálos közúti balesetet okozott egy idős szarvasi férfi, jogerős ítélet született

halálos balesetet okozó idős férfi Fotó: katasztrófavédelem
hirdetés

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt a Gyulai Járási Ügyészség vádirata alapján 1 év időtartamú,1 évi próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt előkészítő ülésén a Szarvasi Járásbíróság egy 90 éves büntetlen előéletű szarvasi férfit, aki tavaly októberben Szarvas külterületén okozott közlekedési balesetet, amelynek következtében a felesége életét vesztette. A bíróság 2 évre eltiltotta az idős férfit a közúti járművezetéstől, illetőleg kötelezte őt az eljárás során felmerült, 515.000.-Ft-ot kitevő bűnügyi költség megfizetésére is. Az ítélet jogerős.

Futó Szöveg

Az idős férfi 2022. október 15-én, a délelőtti órákban egy személygépkocsit vezetve közlekedett Szarvas lakott területén kívül, egy számjelzés nélküli úton a Káka major felől a 4401-es számú út irányába 76 km/óra sebességgel. A személygépkocsi jobb oldali első ülésén utasként tartózkodott a férfi 81 éves felesége. A terhelt által vezetett személygépkocsi nem volt megfelelő műszaki állapotban – hibás volt a vezető oldali biztonsági öv és kormányzár, illetőleg hiányzott a fejtámla –, ezek a hibák, hiányosságok azonban nem voltak összefüggésben a baleset bekövetkezésével.

hirdetés

Haladása során az idős férfi egy számára balra ívelő útkanyarulatban nem követte az út vonalvezetését, az úttestről annak bal oldalán lehaladt, és az esővíz elvezető árok falába csapódott. A baleset következtében az idős nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy két nap múlva, 2022. október 17. napján a kórházban elhalálozott. Az idős férfi önmaga 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

A terhelt megszegte a KRESZ 25.§ (1) bekezdésében foglaltakat, mely szerint járművel a forgalmi, az időjárási és a látási viszonyoknak, továbbá az útviszonyoknak (az út vonalvezetésének, az útburkolat minőségének és állapotának) megfelelően kell közlekedni; figyelemmel kell lenni a jármű sajátosságaira, az utasokra, és a rakományra.

halálos balesetet okozó idős férfi
Fotó: katasztrófavédelem

hirdetés