Hamis tanúzás vétsége miatt emeltek vádat egy 15 éves békéscsabai fiú ellen

battonyai, állatkínzás Füzesgyarmat ,orosházi, Gyulán, Pénztárcát, rendőrök, Garázdaság, elütötték, lopott mobiltelefont, Online vásárlás, Szeghalmon, őrizetbe, Súlyosan megsérült, külföldi, medgyesegyházi, tűzifát, kábítószert, csorvási, Újkígyóson, Kevermesen, Kétegyházán, kétegyházi, rá akart ijeszteni, Dombiratoson, Békésen, kerékpáros, félmeztelenül, Motoralkatrészeket, Eleken, lopási, Medgyesegyházán, szomszédja, Kondoroson, prostitúcióra, lőkösházi, Levélben, Mezőberényben, Kétegyházán, Füzesgyarmaton, Orosházán, Bélmegyer, Testi sértés, békési, Nagybánhegyesen, Csorváson, személygépkocsinak, gyulai, Körözés, Újkígyóson, parkoló, bejárati, Lőkösháza, gyomaendrődön, segédmotoros, közokirat, Gyulán, fiú, rendszámtáblák, Csanádapácán, Mezőhegyesen, kábítószer, vésztőn, battonya, Bucsán, hamis, balesetnél, Dombegyházán, sérültek, szabálysértés, Körösnagyharsányban, Sarkadon, lopás, Szeghalmon, vágott, Geszten, Szeméremsértés, békési, Békéscsaba, mezőgyánban, Szarvason, gyulán, dobozon, alvó, pszichoaktív, húsdarálót, őrizetbe, Dobozon, eltűnt, kerékpárlopás, lopás, sikkasztás, őrizetbe, ittasan, kábelt, Szájmaszkokkal, közlekedési, Édesanyja, Körösladányban, gerendási, dobozon, szarvasi, internetes, eleken, Budapestet, rongálás, bankkártyával, Eleken, Dévaványán, Őrizetbe, közlekedési, kerékpárt, Kamuton, szalagkorlátnak, nyomravezetői, gádoroson, füzesgyarmaton, körösladányban, lopással, kábítószer, eleken, Garázdaság, Törökszentmiklóson, dobozon, garázsokat, tótkomlóson, 15 éves, Köröstarcsán, szabálysértési, sarkadi, békésen, börtönben, Szabadkígyóson, baleset, tótkomlósi, ittas, nő, telephelyekre, Békéscsabán, idős, zsaroltak, orosházán, békéscsabai, fogolyszökés, orosházi, dobozi, rendőrnap, lopás, magyarbánhegyesi, battonyán, békéscsabán, battonyai, állatkínzás Gerendáson, jogosítvány nélkül vezetett Illusztráció: Pixabay.com

Hamis tanúzás vétsége és szabálysértési ügyben hamis tanúzásra felhívás vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában próbára bocsátás intézkedés alkalmazására tett indítványt egy 15 éves büntetlen előéletű békéscsabai fiú ellen, aki egy szabálysértési ügyben hamis tanúvallomást tett, majd egy ismerősét is arra akarta rávenni. A járási ügyészség indítványt tett arra is, hogy a bíróság állapítsa meg, a fiú a próbaidő tartama alatt a törvény erejénél fogva pártfogó felügyelet alatt áll – tájékoztatott a Békés Vármegyei Főügyészség.

A Békéscsabai Rendőrkapitányság lopással elkövetett tulajdon elleni szabálysértés – kerékpárlopás – elkövetése miatt folytatott szabálysértési eljárást. Az eljárás során felmerült adatok szerint az ellopott kerékpár az egyik békéscsabai speciális gyermekotthon előtt került feltalálásra 2023. március 27-én, amellyel fiatalkorú terhelt, az intézet lakója érkezett vissza 2023. március 26-án az otthonba.

hirdetés

A szabálysértési ügyben ezért 2023. március 31-én tanúként hallgatta meg a rendőrség a fiatalkorú terheltet, aki azt vallotta, hogy a kerékpárt 2023. március 26-án az egyik, konkrétan, név szerint megjelölt ismerősétől kapta kölcsön azért, hogy a kimenőjéről időben visszatérjen az otthonba. Állította továbbá, hogy azért hagyta azt az intézet előtt, hogy a későbbiekben ha az ismerőse érte megy, el tudja vinni onnan a kerékpárt. Vallotta továbbá, ő nem tudott arról, hogy a kerékpár lopott.

A fiatalkorú vádlott ezen vallomása valótlan volt, mert a kerékpárt valójában a fiatalkorú terhelt lopta el, amelyet az eljárás későbbi szakaszában el is ismert. Valótlan vallomása a szabálysértési cselekmény tényleges elkövetőjével kapcsolatos adatokat tartalmazott, arra vonatkozó információkat közölt a hatósággal, hogy a megnevezett ismerősének köze van a kerékpár ellopásához, ezért tanúként tett vallomása az ügy szempontjából lényeges körülményre vonatkozott.

Mivel a fiatalkorú terhelt tisztában volt azzal, hogy az általa megnevezett ismerősét az eljárásban tanúként fogják meghallgatni, ezért 2023. március 26-án elektronikus üzenetet küldött neki, hogy talált egy kerékpárt, amit fel kellene majd újítani, és azzal hazament, hogy ne késsen el. Majd másnap egy újabb üzenetet küldött, miszerint a kerékpárt meglátták a nevelők, és ha a rendőrök rákérdeznek a kerékpárral kapcsolatban, mondja azt, hogy azt ő adta kölcsön neki, hogy azzal hazaérjen.

Az eljáró hatóság ezt követően a fiatalkorú terhelt által megnevezett ismerősét eljárás alá vont személyként meghallgatta, azaz felelősségre vonta, aki elmondta, hogy a kérdéses kerékpárt sosem látta és feltárta, hogy a fiatalkorú terhelt őt valótlan vallomás megtételére akarta rávenni. A rendőrség a lopással elkövetett tulajdon elleni szabálysértés miatti eljárást utóbb – mivel a szabálysértést nem az eljárás alá vont személy követte el – megszüntette.

hirdetés